25%-ra emelkedik a filmes adókedvezmény - Magyarország lesz a legvonzóbb a régióban

 
2014.06.27.
A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezése kedvező fogadtatásban részesült az Európai Bizottságban. Joaquín Almunia, az EB versenyjogi kérdésekért felelős biztosa levélben tájékoztatta a Filmalapot arról, hogy a Bizottság jóváhagyta a magyarországi filmes adókedvezmény 20%-ról 25%-ra való emelését.

A 2004-ben a régióban elsőként Magyarországon bevezetett filmtámogatási programnak köszönhetően évről évre jelentős nemzetközi produkciók érkeznek hazánkba forgatni, ezzel párhuzamosan pedig egyre több forrás biztosított a magyar filmek gyártására. Tavaly a Nemzeti Filmiroda nyilvántartása szerint 35%-kal növekedett a közvetlen filmgyártási költés a 2012-es évhez képest.

A tervek szerint ősszel hatályba lépő változás értelmében a közvetett támogatás, azaz a filmes adókedvezmény mértéke az elszámolható filmgyártási költségek 25%-ára emelkedik a mostani 20%-ról. A változás hatályba lépéséhez szükséges még a Mozgóképről szóló törvény módosítása, amelyet az Országgyűlés várhatóan az őszi ülésszak folyamán fogadhat el.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a magyarországi forgatási lehetőségek iránti külföldi érdeklődés, amely az adókedvezmény rendszer mellett a kiváló hazai filmes szakembergárdának, az egységesített közterületfoglalási szabályoknak, valamint a gazdag helyszín- és stúdió-választéknak egyaránt köszönhető.
Az adókedvezmény emelésnek köszönhetően ismét Magyarország lehet a legvonzóbb filmes úticél, hiszen a 25% egyedülálló a régióban.

A parlamenti jóváhagyást követően ősztől a magyar filmeseknek kedvező jelentős változás lehet, hogy más európai országok példáját követve a magyar filmek is részesülhetnek akár 100%-ig terjedő állami támogatásban, beleértve a 25%-os közvetett támogatást.