5 animációsorozat készül a Nemzeti Filmintézet támogatásával

2021.05.26.
A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága a tévés bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő animációs alkotások támogatására kiírt pályázat keretében 5 sorozattervnek szavazott meg összesen 427,8 millió forint gyártási támogatást.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a 2020-ban meghirdette a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.  

Bárdos Csaba, Gellár Csaba, Lerch Tamás, Máli Csaba és Miklósy Zoltán rendezésében készülő animációsorozatoknak szavazott meg gyártási támogatást a Televíziós Döntőbizottság.  

A készülő sorozatok között van Gyulai Líviusz (1937-2021) egyik utolsó alkotása, az Arthur király korát bemutató Egy jenki Arthur király udvarában című sorozat következő epizódjai, melyeket a világhírű grafikusművész halálát követően Máli Csaba rendez. Támogatást nyert a Puskás Öcsi és barátai című alkotás, mely a futball szeretete mellett a barátságról, a találékonyságról és az önzetlenség fontosságáról szól (rendező: Gellár Csaba) és az elsősorban gyerekeknek szóló Kippkopp és a tizenkét hónap (rendező: Lerch Tamás). A népszerű Cipelő cicák sorozat újabb epizódjaiban (rendező: Bárdos Csaba) folytatódhatnak az apró kis varázsló cicák és a gyerekek csodálatos kalandjai, támogatásban részesült továbbá a nagysikerű Janó Manó és az elveszett harmatcseppek sorozat második évada, mely a gyerekek számára is érthető és szórakoztató formában mutatja be mi történik bolygónkkal, ha nem vigyázunk rá (rendező: Miklósy Zoltán).  

Puskás Öcsi és barátai

2020-ban összesen 9 új pályázatot írt ki az NFI, hogy minél több tévés és streaming bemutatásra készülő alkotás valósulhasson meg. Eddig összesen 2112 filmtervet dolgozott fel a szervezet és a Televíziós Döntőbizottság 208 pályázatot támogatott. Több mint 7,5 milliárd forint támogatással készülnek ígéretes mozgóképek. 2021-ben a tévés és streaming platformra készülő alkotások közül elsőként a tévéfilmek és sorozatok forgatókönyveinek fejlesztésére, gyártás-előkészítésére és gyártására lehet pályázni, de a tervek szerint még az első félévben kiírják a dokumentum-, a kisjátékfilmek és az animációs tartalmak pályázatait is.  

Támogatott alkotások:

Egy jenki Arthur király udvarában 6-13. epizód Pályázó: Magyar Rajzfilm Kft. Rendező: Máli Csaba
Mark Twain mulatságos regényének ötlete alapján aktualizált vidám epizódokból álló rajzfilm sorozat  

Puskás Öcsi és barátai Pályázó: Film Positive Productions Kft. Rendező: Gellár Csaba
Puskás Öcsi és barátainak kalandjai, a futball szeretete mellett örök érvényű értékeket közvetítenek a barátság, a találékonyság és az önzetlenség fontosságáról... egy kis csibészséggel fűszerezve.  

Kippkopp és a tizenkét hónap Pályázó: Studio Whintokka Bt. Rendező: Lerch Tamás
A történetek egy-egy hónaphoz kapcsolódva Kippkopp és Tipptopp együttélésének bonyodalmait mesélik el.

Cipelő Cicák Pályázó: IONART Kft. Rendező: Bárdos Csaba
A Cipelő cicák apró kis varázsló cicák, testük tarkabarka, farkuk végén színes gyöngyök himbálódznak. A gyerekek mindenhová magukkal cipelik őket és együtt varázslatos kalandokba keverednek. (4-13. epizód)

Janó Manó és az elveszett harmatcseppek 2. évad Pályázó: Umatik Filmforgalmazó Kft. Rendező: Miklósy Zoltán
A 2. évadban Janó Manó és Jana Manó a Bolygolyóbis megmentése érdekében utaznak messzi tájakra. Kalandjaik során sok akadályt kell legyőzniük, hogy megóvják az őket körülvevő környezetet.