A Filmalap támogatásával készül Mészáros Márta új filmje Törőcsik Marival a főszerepben

 
2015.09.01.
Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény munkacímen készülő filmjére 580 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága. Az Örökbefogadás (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónap (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló gyermekeimnek (Zsűri különdíj, Cannes 1984) forgatókönyvíró-rendezőjének új filmje ismét tabutémát boncolgat, nevezetesen a megszálló orosz katonák által nemzett gyermekek történetét. „Ha az igazat akarod elmondani, nem elég őszintének lenni.” – hangzik a készülő Mészáros Márta-film mottója. A történet Bécsben élő főhőse, Olga, rájön, hogy hazugságok, titkok vannak családja múltjában, és amíg ki nem deríti az igazságot, a saját családi életét sem tudja megoldani. Anyja, a Magyarországra visszatért idős Mária viszont mindent arra tett fel, hogy soha ne derüljön ki a múlt. Mária évtizedekig őrizte szörnyű titkát, hazudott a lányának, de amikor kómába esik és kórházba kerül, Olga talál egy titokzatos fényképet, és nyomozni kezd… A forgatás október közepén kezdődik túlnyomórészt magyarországi helyszíneken. Az operatőr a lengyel ifj. Piotr Sobociński, a díszlettervező Lódi Csaba lesz. A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzi. Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társproducere Gül Togay. A főszerepekben Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, valamint Törőcsik Franciska lesz látható.

Gárdos Éva, a Scarlett Johansson és Nastassja Kinski főszereplésével készült Amerikai rapszódia (2001) rendezője a Filmalap 60 479 623 forintos támogatásával készíti elő a Budapest noir című sikerkönyv filmre vitelét.
Kondor Vilmos krimije, a Budapest noir kritikai- és közönségsikere a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt 2008-ban, és azóta számos nyelven jelent meg világszerte.  
Az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történet film feldolgozásának előkészületei hamarosan megkezdődnek. A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. A forgatókönyvet Szekér András Kondor bestselleréből írta. Hamarosan elkezdődik a helyszínkeresés, a szereplőválogatás és a próbafelvételek.
A Budapest noir című film gyártását a Pioneer Pictures (Burgundy hercege /The Duke of Burgundy, Houdini, Fleming) készíti elő, vezető producere Kemény Ildikó.

A Filmalap 2011-ben megkezdett tevékenysége során eddig 56 egész estés mozifilm gyártását támogatta, melyek közül 24 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon. Jelenleg 5 magyar filmet forgatnak a Filmalap támogatásával: Herendi Gábor Kincsem, M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok, Kostyál Márk Kojot, Gigor Attila Kút és Török Ferenc 1945 címmel készíti új mozifilmjét. A támogatott filmtervek listája