A hivatalos magyar Oscar©-nevezés kiválasztási folyamatáról

2023.07.07.

A 2024. márciusban 96. alkalommal kiosztandó Oscar©-díjakra az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) szabályzata szerint a nemzetközi film kategóriában (International Feature Film) minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1 – 2023. október 31. között mutattak / mutatnak be először és legalább 7 egymást követő napon moziforgalmazásban látható az adott országban. Bővebben

A Nemzeti Filmintézet összegyűjti a feltételeknek megfelelő magyar filmeket és felveszi a kapcsolatot a producerekkel, ugyanakkor a producerek is jelentkezhetnek a kiírásnak megfelelő filmjeikkel a hivatalos magyar Oscar©-nevezés szervezőjénél.

A Nemzeti Filmintézet feladata felkérni a magyar szakembereket az Oscar©-nevezésről döntő testületbe (Oscar Entry Selection Committee), a tagságról tájékoztatni az AMPAS-t legkésőbb 2023. augusztus 15-ig, és a testület tagjai számára biztosítani, hogy az összes olyan filmet megtekinthessék, amelyek megfelelnek a feltételeknek.

A hivatalos magyar Oscar©-nevezésről döntő testület ülését a Nemzeti Filmintézet hívja össze és a döntésről tájékoztatja a nyilvánosságot NFI sajtóközlemény kiküldésével, valamint honlapján és social media csatornáin egyaránt.

A hivatalos magyar Oscar©-nevezéshez kapcsolódó hiánytalan angol nyelvű anyagok végső leadási határideje 2023. október 2.

A hivatalos magyar Oscar©-nevezés szervező elérhetősége:

VAJDA Katalin kati.vajda@nfi.hu