A legnézettebb film lett a BLOKÁD a Netflixen

2023.03.28.

A napokban felkerült a Netflix kínálatába a BLOKÁD és azóta a legnépszerűbb film a magyarországi közönség körében. A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és Végh Zsolt főszereplésével készült mozifilm a tavalyi év kiemelkedő mozisikere volt, öt hétig volt a 10 legnépszerűbb alkotás között és az év legnézettebb magyar filmdrámája lett, hiszen csak vígjátékok előzték meg a jegypénztáraknál. A BLOKÁD készítői arra vállalkoztak, hogy a rendszerváltozás utáni Magyarország első nagy politikai és gazdasági krízisén keresztül bemutatják az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát.

Antall József életútjának történelmi hátterét az 1956-os jelenetekben a szovjet elnyomás fojtogató légköre és a forradalom eseményei szolgáltatják, az 1990-es jelenetekben pedig a taxisblokád által kiváltott, az utcákon és a tárgyalóasztaloknál zajló káosz.

Az operációjából lábadozó miniszterelnök megfontolt, de a demokráciáért végletekig küzdő személyiségét a kórtermében zajló válságkezelés és politikai összecsapások kereszttüzében látjuk kirajzolódni. Visszaemlékezésein keresztül pedig megismerjük Antall fiatalkorát, ötvenes évekbeli tanári működését, és az 1956-os forradalomban vállalt szerepét is.

 

A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és Végh Zsolt főszereplésével készült Blokád producere Lajos Tamás, kreatív producere és forgatókönyvírója az Apró meséket, a Félvilágot és A játszmát is jegyző Köbli Norbert volt, rendezője Tősér Ádám. A film képi világáért A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felelt, vágója Makk Lili, míg a díszletek Pataki Tamás, a jelmezek pedig Kemenesi Tünde munkáját dicsérik.

A Nemzeti Filmintézet egyik fő célja, hogy a magyar alkotásokat minél szélesebb közönséghez juttassa el, és a mozibemutatót követően minél több platformon minél hosszabb ideig elérhetők maradjanak az alkotások. A filmjog értékesítésben a Filmintézet kiemelt partnere a Netflix Magyarország, a legnézettebb tartalmak közt voltak a tavalyi filmek közül a Szia, életem!, a Nyugati nyaralás, az Együtt kezdtük, A játszma és Az unoka című magyar alkotások is a streaming premierjüket követően.