A Magyar Film Napja az Urániában

2018.04.23.
Április 30-án egész napos programmal várja a Filmalap és az Uránia a legkisebbeket és a legnagyobbakat a Magyar Film Napja alkalmából: felújított Szaffi premier, ingyenes gyerekprogramok, Kincsem, filmtörténeti ritkaságok, némafilm zongorakísérettel, vetítés 16 mm-es tekercsekről, időutazás 182 forintért a Csinibabával és utána tánc!

Az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban. A korabeli sztárok közreműködésével az Uránia tetőteraszán felvett alkotás időközben megsemmisült, emlékét az Uránia kávézójában kiállítás idézi meg korabeli plakátokkal és képeslapokkal az OSZK közreműködésével. Szintén A táncz emlékére több táncos produkció is vászonra kerül a nap folyamán.

A program délelőtt 10-kor a Szaffi (1985) című klasszikus rajzfilm felújított változatának a premierjével indul. Dargay Attila Jókai Mór kisregényéből készült felejthetetlen meséje, a nemes úrfi és a török pasa lányának szívmelengető története 21. századi kép- és hangminőségben lesz látható nagyvásznon. 11-től lebilincselő programok várják a gyerekeket: filmrajzoló, filmjátszó és a legmodernebb technikát használó „virtual reality” foglalkozások.

A közelmúlt legnagyobb közönségsikere, a Kincsem (Herendi Gábor, 2017) vetítése 11:45-kor kezdődik. A legtöbbet díjazott magyar színésznő, Törőcsik Mari a 14:15-kor kezdődő Vasvirág (Herskó János, 1958) című filmben arról ábrándozik, hogy táncosnő lesz. Majd Darvas Ferenc kíséri zongorán A tánczosnő (Garas Márton, 1918) című ritkán látható némafilmet. A Filmarchívum kincseiből ezzel párhuzamosan 16 mm-es vetítőről peregnek régi filmritkaságok.

A napot a 90-es évek felejthetetlen kultfilmje, a Gálvölgyi János, Galla Miklós, Nagy Natália, Molnár Piroska, Németh Kristóf, Reviczky Gábor, Igó Éva és Lázár Kati főszereplésével készült Csinibaba zárja. A vetítésre most az egyszer újra 182 forintért lehet jegyet váltani – pont annyiért, amennyiért a premier évében. A vetítés előtt Lévai Balázs beszélget a rendezővel és a szereplőkkel.

Érdemes szemkápráztató retró cuccokban megjelenni, a „legcsinibabásabban” öltözött nézőt ugyanis meglepetés várja, és utána tánc! – fergeteges retró buli lesz Csinibaba slágerekre.
A Csinibabára a jegyelővétel április 25-én, szerdán délben indul, a többi előadásra már kaphatók a jegyek online és a helyszínen, egységes 1000 forintos áron.

Részletes program

A Magyar Film Napjáról

A Filmalap kezdeményezte, hogy az első magyar film, A táncz bemutatójának évfordulóján, minden évben április 30-án országszerte tisztelegjünk a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt.

A kezdeményezés arra buzdítja a mozikat, a forgalmazókat, a művelődési házakat, könyvtárakat, iskolákat és minden kulturális és oktatási intézményt, hogy saját szervezésű programokkal csatlakozzanak A magyar film napja hagyományteremtő ünnepléshez.

A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában szép számban akadtak olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást.

A magyar film napja kezdeményezés lelkes fogadtatásra talált, országszerte több mint száz szervezet és vetítőhely csatlakozott, köztük az Art Mozi Egyesület, a Budapest Film, a Cinema City, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Filmakadémia és az Uránia Nemzeti Filmszínház.

A csatlakozás továbbra is folyamatos a http://nfi.hu/magyar-film-napja honlapon.

Magyar Film Napja plakát