A Mancs nyerte a chemnitzi gyermekfesztivál fődíját

 
2015.10.11.
(MTI) A Pejó Róbert rendezte Mancs című magyar családi filmnek ítélték oda a chemnitzi "Kölyökfesztivál" (Schlingel) Európai Gyermekfilm-díját. Pejó Róbert filmjét a 18 gyerekből álló zsűri kilenc különböző nemzet alkotása közül választotta ki a díjra – jelentették be a szászországi város filmfesztiváljának szervezői vasárnap. A díjjal a szász kulturális tárca 12 500 eurós pénzjutalma is jár. Az elmúlt héten 46 ország 156 gyermek- és ifjúsági filmje mutatkozott be a 20. alkalommal megrendezett chemnitzi gyermekfilm mustrán, közülük 33 alkotásnak rendezték a premierjét.

A januárban Magyarországon bemutatott Mancs a kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól. A film eredetileg a valódi Mancsról, a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult mentőkutyájáról szólt volna, azonban a terven még a forgatókönyvírás korai szakaszában változtattak. A filmet a valódi Mancs munkássága ihlette, de mégis egy különálló, független történetet vittek vászonra. A filmben Mancs történetét egy kislány nézőpontjából ismerjük meg, aki esti meseként találkozik a mentőkutyával. A gyermeki nézőpontot – pontosabban a kislány által elképzelt kutya-nézőpontot – animációs jelenetekkel domborították ki – mondta korábban a rendező az MTI-nek.
A 92 perces mozifilm mintegy 375 millió forintból készült el, ebből 250 millió forintot a Magyar Nemzeti Filmalap állt. Az operatőri munkáért Szatmári Péter felelt, a zene Márkos Albert alkotása. A forgatókönyvet Pejó Róbert Szy Katalinnal közösen írta. A film az Új Budapest Filmstúdió produkciójában, a TV2 együttműködésével született meg. 
Bővebben: SCHLINGEL