A Saul fia megnyerte az első magyar Arany Glóbuszt

 
2016.01.12.
(MTI) A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését.

„Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti” - mondta az MTI-nek Nemes Jeles László Los Angelesből január 10-én. „A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” - fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. „A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe”.
Nemes Jeles László a stábjának, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának is köszönetet mondott a Golden Globe-ceremónia színpadán. A fiatal rendező úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek. „A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot!” - fogalmazott.
„Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált” - mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere. „Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk” - tette hozzá.

Andy Vajna: büszkék vagyunk a Saul fiára
„Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült egy olyan filmet készíteni, amelyre a világ ilyen komolyan odafigyelt. Különleges megtiszteltetés, hogy a Saul fia az első magyar film, amelyik megnyerte a nagy presztízsű Golden Globe-ot. Örülünk, hogy a sikerhez a Filmalap anyagi és szakmai támogatása is hozzájárulhatott” - fogalmazott a kormánybiztos. „Tudom, milyen az a pillanat, amikor bemondják a filmedet és kimész a színpadra, ez a pillanat örökre megmarad” - idézte fel Andy Vajna azt az élményét, amikor 1997-ben átvette a legjobb filmért járó Golden Globe-díjat az Evita producereként.

Havas Ágnes: a Saul fia már forgatókönyvként is különleges volt
„A Saul fia már forgatókönyvként is különleges szemléletről tanúskodott, és Nemes Jeles László egyetlen arcra összpontosító koncepciója csak erősödött a fejlesztési folyamat közben - mondta Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója. Hozzátette: a Saul fiát, amely a magyar filmművészet legerősebb hagyományát jelentő szerzői filmek vonalát képviseli, már csaknem 100 ezren látták Magyarországon. Havas Ágnes hangsúlyozta azt is, hogy minden magyar filmes előtt ott lehetőség, hogy a Golden Globe-díjjal jutalmazott alkotáshoz hasonló sikereket érjen el.

A Saul fia című film elkészítését 321,6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Nemes Jeles László filmje a Laokoon Filmgroup gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában készült a New York-i Claims Conference közreműködésével.
A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza.

A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezett díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíja mellett három másikat is elnyert.
A magyar film esélyes arra, hogy jelöljék Hollywood legrangosabb elismerésére, az Oscar-díjra. Az amerikai filmakadémia január 14-én ismerteti a jelölteket.