A Szarajevó Szíve fődíjért versenyez a LIBERTATE ’89 – NAGYSZEBEN című román-magyar koprodukció

2023.08.10.

A hétvégén kezdődő szarajevói filmfesztivál fő versenyében indul Tudor Giurgiu LIBERTATE ’89 - NAGYSZEBEN című drámája. A romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó alkotás jelentős magyar részvétellel készült és a rangos nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll. Somogyvári Gergő, Buda Flóra Anna, Gyimesi Anna, Szelestey Bianka, valamint Erhardt Domonkos alkotásai a szarajevói fesztivál dokumentum-, rövid- és diákfilmes versenyprogramjaiba kaptak meghívást.

A román-magyar koprodukcióban, a Filmintézet támogatásával készült LIBERTATE ’89 – NAGYSZEBEN című filmnek augusztus 14-én az alkotók részvételével a Szarajevói Nemzeti Színházban lesz a nemzetközi premierje. A szarajevói fesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről-évre több mint 100 ezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

-
Libertate’89 - Nagyszeben

A Libertate’89 - Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceaușescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A film első bemutatója nemrég Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a fesztivál közönségdíját.

A Libertate’89 - Nagyszeben Tudor Giurgiu filmje, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és koprodukcerként több magyar filmben is részt vett (Aglaja, Spirál). A rendező a forgatókönyvet Cecilia Ștefănescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, zeneszerzője Cári Tibor. A főbb szerepeket román színészek alakítják és erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. A film vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József.

A filmet Magyarországon a tervek szerint novemberben mutatják be.

-}
Libertate’89 - Nagyszeben poszter

A szarajevói fesztiválon további hazai alkotások is szerepelnek: a dokumentumfilmes versenyprogramban indul Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása, míg a rövidfilmes mezőnyben Buda Flóra Anna 27 című, cannes-i Arany Pálmás és Annecyban is díjazott animációs filmje; a diákfilmek versenyébe pedig Gyimesi Anna Falling, Szelestey Bianka Pragma című filmje, valamint Erhardt Domonkos Szemem sarka című, a Berlinalén díjazott MOME-s diplomafilmje kapott meghívást. 

A Műanyag égbolt című sci-fi animáció a fesztivál In Focus programját gazdagítja, és további két magyar részvételű koprodukciót is műsorra tűz a szarajevói fesztivál, Prikler Mátyás Hatalom és Brandon Cronenberg Infinity Pool című filmjeit.

Idén is a szarajevói fesztivál keretében tartják a Talents Sarajevo névre hallgató szakmai találkozót pályakezdő filmeseknek, ahova ezúttal öt magyar fiatal - Farkas Marcell, Paczolay Zsófia, Kungl Zsigmond, Ladányi Jancsó Jákob és Berecz Márton – kapott meghívást.

Bővebben a szarajevói filmfesztiválról:

https://www.sff.ba/en