Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat

2022.06.13.

A Külön falka lett a legjobb nagyjátékfilm, A feleségem története kapta a legtöbb díjat.

A Külön falka kapta a legjobb játékfilmnek és a legjobb elsőfilmnek járó díjat is, az Ida regénye pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést a veszprémi Petőfi Színházban tartott vasárnap esti gálán, mely a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseménye volt. A legjobb rendező Enyedi Ildikó lett, míg a legjobb elsőfilmesnek járó díjat Kis Hajninak ítélte titkos szavazással a Magyar Filmakadémia tagsága. A legjobb női főszereplőnek járó díjat Hámori Gabriella vehette át, míg a legjobb férfi főszereplő díját Kulka János vihette haza. Összesen 20 kategóriában osztottak ki Magyar Mozgókép Díjakat. A közönség Nagykarácsony című filmet találta a legjobbnak. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál június 9-12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott.

-Nyoszoli Ákos}
Külön falka (Fotó: Nyoszoli Ákos)

Vasárnap este a veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 20 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjak odaítéléséről.  A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte. A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték. A legjobb elsőfilmesnek járó díjat Kis Hajni vihette haza a Külön falka megrendezéséért. A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) bizonyult a legjobbnak. Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

-}
A legjobb tudomáson szerint

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina vihette haza az Ida regénye című alkotásért. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) című alkotást méltatta az akadémia tagsága. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte. A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

-Csata Hanna}
A feleségem története (Fotó: Csata Hanna)

A legtöbb díjat – legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb vágó, legjobb jelmez, legjobb maszk - Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása kapta. A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak. A jelöltek teljes listája alant olvasható.

Idén június 9-12. között rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatta a közönség. A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várták az érdeklődőket az elmúlt négy napban Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében. A Magyar Mozgókép Díjakat ezúttal adták át másodszor, a díjat Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte.

Magyar Mozgókép Fesztivál 2022 - Díjazottak:

 

Legjobb játékfilm 

Külön falka (rendező: Kis Hajni, producer: Berkes Júlia, Zachar Balázs)

Legjobb tévéfilm

Ida regénye (rendező: Goda Krisztina, producer: Lajos Tamás)

Legjobb egészestés dokumentumfilm

Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires, producer: Muhi András Pires, Horváth-Szabó Ágnes, Mesterházy Ernő)

Legjobb rövid dokumentumfilm

Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja, producer: Csortos Szabó Sándor)

Legjobb kisjátékfilm

Elfelejtett nemzedék (Rendező: Aracsi Norbert, Producer:  Gundy Kristóf, Verebélyi Gábor)

Legjobb animációs film

Legendás család (rendező: Glaser Kati, producer: Mikulás Ferenc)

Legjobb elsőfilmes rendező

Kis Hajni (Külön falka)

Legjobb tévésorozat

Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László, producer: Csutak Tamás, Herner Dániel, Magács László)

 

EGYEDI ALKOTÓI KATEGÓRIÁK

 

Legjobb rendező

Enyedi Ildikó (A feleségem története)

Legjobb női főszereplő

Hámori Gabriella (Legjobb tudomásom szerint)

Legjobb férfi főszereplő

Kulka János (A játszma)

 

Legjobb operatőr

Rév Marcell (A feleségem története)

 

Legjobb forgatókönyvíró

Szántó Fanni–Kis Hajni (Külön falka)

 

Legjobb hangmérnök/hangmester

Balázs Gábor (A játszma)

 

Legjobb zeneszerző

Szirtes Edina „Mókus” (Korai menyegző)

 

Legjobb vágó

Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története)

 

Legjobb díszlettervező

Valcz Gábor (El a kezekkel a papámtól!)

 

Legjobb jelmez

Flesch Andrea (A feleségem története)

 

Legjobb maszk

Kreuzer Barbara (A feleségem története)

 

Legjobb mellékszereplő

Hámori Gabriella (A játszma)

 

Közönségdíj

Nagykarácsony (rendező: Tiszeker Dániel, Producer: Lévai Balázs, Osváth Gábor)