Az állampolgár nyerte a legjobb filmdráma díját Kaliforniában

2017.03.13.
Kettős magyar sikerrel zárult a kaliforniai San José-ban megrendezett 27. Cinequest filmfesztivál.

Vranik Roland rendezése, Az állampolgár nyerte a legjobb dráma díját a Szilícium-völgy népszerű filmfesztiválján, mely 50 országból érkezett 132 alkotást vonultatott fel az elmúlt héten. A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Az állampolgár nemrég a legjobb forgatókönyv díját kapta a Fantasporto filmfesztivál Rendezők Hete (Semana dos Realizadores) programjában Portugáliában. A Filmalap támogatással készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland rendező és Szabó Iván (Vespa, Viharsarok), az SZFE tanára közösen írta.

Az állampolgár jelenleg is látható a hazai mozikban a Mozinet a forgalmazásában.

 

A kaliforniai Cinequest filmfesztivál szakmai zsűrije a komédia kategóriában Anca Miruna Lazarescu rendezését, az Utazás apánkkal című német-román-magyar-svéd koprodukciót díjazta a legjobb film díjával. A szintén Filmalap támogatással készült kelet-európai road movie-ban számos hazai filmes szakember – köztük a müncheni filmfesztiválon a legjobb filmzenéért járó díjjal elismert Darvas Ferenc zeneszerző – vett részt.