Az Argo 2-t és Horváth Lili elsőfilmjét támogatja a Filmalap

 
2013.06.10.
Újabb filmgyártási támogatásokról döntött a Magyar Nemzeti Filmalap. A legutóbbi döntőbizottsági határozat értelmében Árpa Attila Argo című filmjének folytatását 296 500 000 és Horváth Lili játékfilm rendezői bemutatkozását 181 290 000 forinttal támogatja a Filmalap. A forgatások augusztusban kezdődnek.

Árpa Attila 2004-ben bemutatott Argo című akció-vígjátékának folytatásában, az Argo 2-ben a vadkeleti kincskeresés főbb szereplői visszatérnek. A készülő film szinopszisa szerint Balogh Tibi – ismét Kovács Lajos alakításában – nyolc év után szabadul a börtönből, de kicsit sem változott. Amikor egy japán szindikátus egy magyar társat keres egy rabláshoz, Tibi felajánlja magát és a bandáját. Bodrit, Psychót és a fejlövést csodával határos módon túlélő Tysont újra összetoborozza, hogy megszerezzen egy különleges adathordozót. Ám amikor kiderül számára, hogy ennek tartalma akár a világ uralmát jelentheti, rögtön változik a szitu, és Tibi be akar szállni a bizniszbe…
A közönségsiker folytatása a tervek szerint jövő februárban kerülhet a magyar mozikba. Az Argo 2 forgatókönyvét is jegyző Árpa Attila a produceri feladatokat is ellátja.

A Napszúrás (2009) című diplomafilmjével feltűnt Horváth Lili augusztusban kezdi forgatni első játékfilmjét. A szerdai gyerek című film szorosan kötődik a fesztiváldíjakkal méltatott Napszúrás-hoz. A film főszereplője egy tizenkilenc éves lány, aki frissen kikerülve az állami gondozásból egy mikrohitel program segítségével mosodát nyit, és mindent elkövet, hogy beilleszkedjen a kinti világba, és megszerezze az intézetben maradt kisgyermeke felügyeleti jogát. A Popfilm gyártásában és német koprodukcióban készülő elsőfilm egy küzdelem, egy kitörési kísérlet, és a felnőtté válás története. A szerdai gyerek producere Fehér Károly.

Mindkét támogatott filmterv sikeresen vett részt az elmúlt hónapokban a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával megvalósult forgatókönyv fejlesztésen.
A Magyar Nemzeti Filmalap másfél éves működése óta több mint 70 filmterv fejlesztését és 23 egészestés filmalkotás gyártását támogatta.
Az új filmfinanszírozási rendszerben készült első filmek ősszel kerülnek a magyar mozikba.