Cannes-ban debütál a magyar vizsgafilm

2017.04.12.
Szentpéteri Áron 'Láthatatlanul' című rendezését meghívta a 70. Cannes-i Filmfesztivál a Cinéfondation programjába, mely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. A 32 perces SZFE vizsgafilm egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól.

Az idén 70. jubileumát ünneplő cannes-i filmfesztivál kihirdette a vizsga- és diplomafilmeket felvonultató Cinéfondation válogatást. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) filmrendező mesterképzésén Enyedi Ildikó osztályában tanuló Szentpéteri Áron vizsgafilmje, a 'Láthatatlanul' is meghívást kapott a rangos programba.

Teljes sötétben kezdődik a 'Láthatatlanul' című félórás rövidfilm, egy olyan kiállításon, ahol a látóknak lehetőségük van kipróbálni, milyen fény nélkül tapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, aki a pasijával érkezik a kiállításra, és Balázs, a vak tárlatvezető. A találkozást máshogy élik meg, de mindkettőjükben nyomot hagy. Vajon mit kezdenek ezzel, amikor újra találkoznak? „A legnyilvánvalóbb kérdéseken túl – mint például a viszonyulás a fogyatékkal élőkhöz, vagy, hogy megpróbáljuk vizualizálni egy vak ember érzékelését – sokkal jobban érdekeltek a történet univerzálisabb, emberi vonatkozásai. Vágyak, szorongások, kíváncsiság, bizonytalanság, mindaz, ami ugyanúgy működik, ha lát az ember, és akkor is, ha nem.” – vallja a forgatókönyvet is jegyző rendező.

A 'Láthatatlanul'-t egy személyes élmény és a Barkó Tamás vakon született mozgásművésszel való találkozás inspirálták, aki Józsa Bettina pályakezdő színésznővel együtt a film főszereplője, mellettük pedig Ladányi Jákob és Ócsváry Áron játszik. A filmet Szentpéteri Áron írta és rendezte, az operatőre Dévényi Zoltán, vágója Vághy Anna, a hangdizájnere Horváth Andor volt, a látványért Ninausz Anna, a jelmezést pedig Rubi Anna felelt. A film producerei Szentpéteri Áron, Mécs Mónika és Muhi András, valamint Muhi András Pires.

Szentpéteri Áron korábbi tanulmányait és rövidfilmjeit ('Nagymosás', 2013; 'Delfinkirály,' Friss Hús, Zsűri különdíj, 2014) követően 2015 szeptembere óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. A 'Láthatatlanul' a mesterképzésen készült első éves vizsgafilmje, jelenleg pedig már a diplomafilmjén dolgozik, melyet nyáron tervez forgatni Berlinben.

A cannes-i Cinéfondation zsűrijének elnöke idén az Arany Pálma és Európai Filmdíj nyertes román sztárrendező Cristian Mungiu ('4 hónap, 3 hét, 2 nap', 'Dombokon túl', 'Érettségi') lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja szerepelt.

Láthatatlanul / Invisibly (2017, SZFE vizsgafilm, 32 perc, HD) Írta és rendezte: Szentpéteri Áron Fényképezte: Dévényi Zoltán, Vágó: Vághy Anna, Sound design: Horváth Andor Látvány: Ninausz Anna, Jelmez: Rubi Anna Szereplők: Barkó Tamás, Józsa Bettina, Ladányi Jákob, Ócsváry Áron Producerek: Szentpéteri Áron, Mécs Mónika, Muhi András, Koproducer: Muhi András Pires Gyártó: SZFE, Inforg M&M