Dokumentumfilm sorozat készül a Kékkörről

2023.02.07.

Tizenkét alkotás, dokumentumfilmek, animációk és egy rövidfilm gyártására szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet. A Televíziós Döntőbizottság legutóbbi döntései értelmében film készül az Országos Kéktúráról, folytatódik a híres sportolók életét bemutató CSEREBOGARAK című animáció sorozat, és megismerhetjük egy fiatal lány születésnapi kalandjait a FELFÁZTAM című rövidfilmben.

A Nemzeti Filmintézet több, mint 2 éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

Az elmúlt időszakban már több mint száz izgalmas alkotás készült el a legkülönbözőbb műfajokban, köztük A bereki ember Fekete Istvánról, az Aki legyőzte az időt a legidősebb élő olimpikon Keleti Ágnesről, A maga természete szerint és szabadon Szilvássy Carola életútjáról, a Bereményi kalapja korszakos írónkról Bereményi Gézáról, Az énekesnő Szűcs Sándor focista és Kovács Erzsi énekesnő szerelmének tragikus történetéről, a Digitális valóság az okoseszközök hatásairól, az Egy mindenkiért Szilágyi Áron kardvívó bajnok olimpikonról, a Frici és Aranka a Karinthyak korszakáról, a Jankovicsok Jankovics Marcell családtörténetéről vagy a Volt egyszer egy képregény a magyar képregénykultúra történetéről, valamint számos családi animációs sorozat a legfiatalabb nézőknek.

A KÉKKÖR című dokumentumfilm sorozat az Országos Kéktúra szakaszain kalauzol végig, rámutatva az aktív életmód előnyeire, inspirál és bemutatja Magyarország turisztikai, természeti, emberi és történelmi értékeit. A film rendezője a futásról és a sport szeretetéről érzékenyen mesélő Ultra című alkotást jegyző Simonyi Balázs.

(Gyártó: Speak Easy Project Bt., NFI támogatás: 101,25 millió forint)

-Speak Easy
Kékkör stáb (Fotó: Speak Easy)


IRGALMAS ANGYAL címmel Goretic Péter rendez dokumentumfilmet az 1999-es szerbiai NATO bombázásról. A témát korábban azonos című rövidfilmben feldolgozó rendező új alkotásának középpontjában ezúttal a vajdasági magyar nők állnak, akik felidézik, hogyan álltak helyt a 78 napig tartó véres akció ideje alatt, amely során több ezer civil veszítette életét.

(Gyártó: Forward Productions Kft., NFI támogatás: 7,4 millió forint)

Az ÍZES ERDÉLY című dokumentumfilmmel a Csombord, Magyardécse és Oroszhegy nevű falvakat fedezhetjük fel, amelyek közös jellemzője a gyümölcstermesztés - szőlő, cseresznye, szilva -, meghatározva a helyi gasztronómiát. Jakab Ervin székelyudvarhelyi operatőr-rendező új alkotásában szülőföldjére kalauzolja a nézőt, bemutatva az Erdély három különböző etnikai-földrajzi vonatkozású területén élő magyar közösségeket is.

(Gyártó: Szazszorszep SRL, NFI támogatás: 8,4 millió forint)

ÉPÜLETES címmel dokumentumfilm sorozatot rendez a Visszatérés Epipóba rendezője, Oláh Judit. Az izgalmas ismeretterjesztő sorozatban Magyarország kiemelkedő kortárs épületeit mutatkoznak be egyes szám első személyben, elsőként a pécsi Kodály Központ.

(Gyártó: Pi Produkciós Kft., NFI támogatás: 24, 5 millió forint)

Tóth Péter Pál rendező, operatőr számos portréfilmet követően a XX. század első felének egyik legjelentősebb fotóművészét mutatja be. A VYDARENY IVÁN FOTÓMŰVÉSZ PORTRÉJA című dokumentumfilm a festő és fotós életmű mellett a művész háttérbe húzódó személyiségét is megismerteti.

(Gyártó: Dunatáj Alapítvány, NFI támogatás: 6, 58 millió forint)

A Művészetek Völgye alapító Márta István a kortárs zene legjelentősebb alkotóinak egyike. Az idén 70 éves, Erkel Ferenc-díjas szerzőről KALEIDOSZKÓP – KÉPNAPLÓ címmel Novák Emil rendez dokumentumfilmet.

(Gyártó: Filmkontroll Kft., NFI támogatás: 21 millió forint)

A Rákóczi Szövetség 1989 óta a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában végzi közösségépítő tevékenységét a magyar nyelv és kultúra fennmaradásának érdekében. A tevékenységüket bemutató, a RÁKÓCZI SZÖVETSÉG TÖRTÉNETE című alkotás olyan gyerekeket és felnőtteket mutat be, akiknek az életét meghatározza az egyesület. A dokumentumfilmet Farkas György rendezi.

(Gyártó: Montage Video Kkt., NFI támogatás: 6,3 millió forint)

 


Dokumentumfilm készül a székelyderzsi erődtemplom unitárius lelkészéről, aki különös falumentő tevékenységbe kezd, hogy a világhírű „szalonnás templommal” büszkélkedő település utcái újra megteljenek élettel. Az ISTEN SZEME ELŐTT című alkotást Pál Melinda rendezi.
(Gyártó: Százszorszép SRL, NFI támogatás: 8 millió forint)

A FELFÁZTAM című rövidfilm a 30. születésnapját ünneplő főhős balatoni kalandjairól szól, rendezője a cannes-i filmfesztiválra meghívott Agapé című vizsgafilmet is jegyző Beleznai Márk.

(Gyártó: Filmfabriq Kft., NFI támogatás: 8 millió forint)

ALBERT TUDJA címmel készül Pataki Szandra legújabb animációs rövidfilmje. A történet középpontjában egy neurotikus perfekcionista áll, aki minden erejét bevetve kész segíteni kollégái életén, akkor is, ha ők ezt nem akarják.

(Gyártó: Mythberg Films Kft., NFI támogatás: 6,48 millió forint)

Hamarosan újabb kalandokba keveredik Lila Lali plüssállat barátaival a SZŐRMÓK OVI című animációs filmsorozat folytatásában. Miklósy Zoltán és Herkó Attila rendezők kedves karaktereit újabb kilenc epizódon keresztül nézhetik a legkisebbek.

(Gyártó: Umatik Filmforgalmazó Kft., NFI támogatás: 94,5 millió forint)

A népszerű CSEREBOGARAK című animáció sorozat újabb epizódjai B. Nagy Ervin rendezésében készülnek, melyek középpontjában Kemény Dénes vízilabdázó, az olimpiai bajnok magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, továbbá az Aranycsapat világhírű kapusa, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Grosics Gyula pályája áll.

(Gyártó: Omega-Kreatív Bt., NFI támogatás: 26,88 millió forint)

 

Az NFI Televíziós Döntőbizottságának határozatai az alábbi linken érhetők el:

https://nfi.hu/mozgokepszakmai-tamogatas/televizios-palyazatok/legfrissebb-dontesek-1