Egyéves a FILMIO: 12 filmmel bővül a kínálat

2021.11.18.
Első születésnapját ünnepli a Nemzeti Filmintézet streaming szolgáltatója, a FILMIO, ahol a magyar filmgyártás vadonatúj alkotásaitól kezdve, az örök kedvenceken át a kötelező klasszikusokig, mintegy 400 alkotás nézhető kiváló minőségben és legálisan. A kínálat mától 12 filmmel bővül, köztük van a SZERELEM ELSŐ VÉRIG és népszerű folytatásai Beri Aryval, a formabontó HABFÜRDŐ, a felejthetetlen LEGÉNYANYA Eperjes Károllyal a címszerepben és Huszárik Zoltán világhírű rövidfilmjei.

Újdonságok a FILMIO-n november 18-tól:  

Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Szerelem utolsó vérig, Dobray György, Horváth Péter filmje (1985, 1987, 2002) – A „magyar Házibuli”-ként berobbant Szerelem első vérig megjelenésekor annyira népszerű lett, hogy a mozikban több mint másfél millióan látták és rögvest kultfilm lett, mely trilógiává bővült. A szerelemről, a szexualitásról meglepő nyíltsággal mesélő tinifilm egy vagány, durcásképű szaxofonos fiú és egy ártatlan szőke lány első szerelmének története Dés László szívhez szóló dallamaival.  

Habfürdő, Kovásznai György animációs filmje (1979) – A hazai és a nemzetközi animációs paletta egyik legkülönlegesebb színfoltja, amely tetemes rajongótáborra tett szert. A Habfürdő-ben számos filmforma keveredik: a musical, a romantikus vígjáték és a szociológiai dokumentumfilm. Frissessége és egyedisége a mai napig nagy hatással van a fiatal alkotógenerációkra.  

A nagy generáció, András Ferenc filmje (1986) – A hatvanas években lázadó beat nemzedék kiábrándulásának lenyomata a Kádár-korszak alkonyán. A Bereményi Géza forgatókönyvéből készült, közérzetfilm főszerepeiben Cserhalmi György, Eperjes Károly, Kiss Mari és Udvaros Dorottya brillírozik.  

1 éves Filmio

Ének a csodaszarvasról, Jankovics Marcell filmje (2002) – A magyarok őstörténetét, a honalapítást megéneklő animációs film cselekménye mintegy 8000 éven ível át, a jégkorszak végétől kezdve. A hazai animáció egyik legmívesebb alkotásaként jegyzett mozifilm zenéjét Szörényi Levente szerezte.  

A legényanya, Garas Dezső filmje (1989) – A Schwajda György könyvéből készült fekete-fehér politikai szatíra egy csapásra közönségsiker lett. Azóta is megőrizte vezető helyét a legviccesebb magyar vígjátékok között. „Béláim! Gondolkodjunk!” - rengeteg szállóige született belőle, amiket a mai napig nevetve idézgetünk.  

Huszárik Zoltán rövidfilmjei –  Huszárik különleges látásmódját és lelkivilágát hűen tükrözik a rövidfilmjei, melyek korszakos jelentőségűek, kivételes szemléleti és stílusegységet mutatnak. A rendező vizsgafilmje, a Groteszk (1963) az esztétikai minőség kitűnő filmes ábrázolása. A Capriccio (1969) sajátos formanyelven mutatja be a természet változó és változatlan értékeit. Az Amerigo Tot (1969) portréfilm fő témája a szülőföldhöz való hűség, a Tisztelet az öregasszonyoknak (1971) fókuszában az anyák és nagyanyák állnak, míg az A piacere (1976) asszociációkra építve vált ki erős érzelmi hatást. Az öt újonnan felkerült rövidfilmmel teljessé vált Huszárik Zoltán életműve a FILMIO-n, kiváló minőségben és felújítva.

Bővebben: www.filmio.hu