Emlékezetes elsők – Íme az Inkubátor Pitch Fórum nyertesek

2022.05.30.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Program zsűrijének döntése alapján Dávid Attila TÁVOLSÁG, Hernádi Ambrus A GONDOZÓ, Nagy Borbála A VILÁG EREDETE, Rudolf Olivér ANYÁM, A SZÖRNY című filmtervei nyertek, és Berényi Andor a KÖNNYŰ ÁLOM-mal közönségdíjas lett. A Filmintézet (NFI) fiatal alkotókat támogató programjának Pitch Fórumát nagy érdeklődés övezte, a legígéretesebb elsőfilmesek teltház előtt mutatkoztak be a Toldi moziban. Az első alkalom mindig emlékezetes, és nem csak az első film kapcsán – erről vallanak ismert magyar rendezők a Filmintézet ma közzétett videójában.

A pályakezdő filmesek és szakmabeliek ismét megtöltötték a Toldi mozit péntek délután az NFI Inkubátor Programjának Pitch Fórumán, mely az elmúlt években a fiatal filmesek kihagyhatatlan találkozójává nőtte ki magát, hiszen a magyar film ifjú tehetségei ekkor prezentálják a legizgalmasabb elsőfilm terveket.

„Naptárunkban évek óta ünnepnap az Inkubátor Pitch Fórum napja. A Nemzeti Filmintézet a magyar mozgóképágazat egészéért felelős intézmény, fő célunk a hazai filmipar eredményes működtetése és folyamatos fejlesztése. Kiemelt figyelmet fordítunk a magyar film jövőjére, a pályakezdőkre. A képzési programjaink és a diplomafilm támogatás mellett évről évre 10 elsőfilm fejlesztését és 5 gyártását támogatjuk. 2015 óta az Inkubátor Programban már 34 elsőfilm kapott gyártási támogatást, közülük 18 elkészült és szép sikerekkel mutatkozott be a közönségnek itthon a mozikban és jelentős külföldi fesztiválokon egyaránt.” – összegezte köszöntőjében Pál Ákos, a Nemzeti Filmintézet vezérigazgatója.

Az idei döntősök közül az 5 nyertest szakmai zsűri – Borsos Erika forgalmazási szakember, Hartung Attila (FOMO) és Kis Hajni (Külön falka) korábbi Inkubátoros filmrendezők, Lukácsy György, a Magyar Mozgókép Fesztivál igazgatója, Osváth Gábor producer – és a Pitch Fórumon résztvevő szakmai közönség választotta ki.

-}
Az Inkubátor Pitch Fórum 2022 nyertesei
 

A 7. Inkubátor Program Pitch Fórum nyertesei:

 

Anyám, a szörny / Rendező: Rudolf Olivér

Egy negyven körüli anya története, aki csalódott az életében, és belefáradt abba, hogy jelentéktelennek érzi magát. Egy szörnymaszk mögé rejtőzve találja meg önmagát. Fellázad az életét megkeserítő kompromisszumok és a világ ellen.

-}
Rudolf Olivér: Anyám, a szörny

 

A gondozó / Rendező: Hernádi Ambrus

A dokumentumfilm az 54 éves Zsuzsáról és családjáról szól, aki Németországba jár gondozni egy 93 éves német hölgyet. Zsuzsa folyamatosan szembesül a német idilli nyugdíjas léttel, miközben kérdésessé válik családja megélhetése.

-}
Hernádi Ambrus: A gondozó

 

Könnyű álom (közönségdíj) / Rendező: Berényi Andor

Zsolt egy nincstelen stróman, aki egyedül próbál gondoskodni beteg édesanyjáról. Az őt alkalmazó cégháló elhiteti vele, hogy segítenek rajta, amiért cserébe egyre mélyebbre kell süllyednie a bűn világában. 

 

-}
Berényi Andor: Könnyű Álom

Távolság / Rendező: Dávid Attila

Egy darabjaira hulló házasság története, ahol a tét már nem csak a kapcsolat megmentése, hanem az egyik fél életben tartása. 

 

-}
Dávid Attila: Távolság

A világ eredete / Rendező: Nagy Borbála

Három nő három európai városban különbözőképp próbál választ adni az anyaság kérdésére: egy abortusz, egy mesterséges megtermékenyítés és egy örökbefogadás története.

 

-}
Nagy Borbála: A világ eredete

A nyertes filmtervek gyártására a Nemzeti Filmintézet pályázati úton nyújt támogatást.

VIDEÓ Az első alkalom mindig emlékezetes:

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja /// A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, évente közel 70 pályázat érkezik.

A Program keretében már 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és mintegy 20 el is készült, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek és a hazai mozik is bemutatták. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, több külföldi fesztiválszereplést követően volt látható a mozikban. Legutóbb Fazekas Máté Kilakoltatás című szatíráját láthatták a mozinézők, és most érkezett a mozikba a Zanox című sci-fi vígjáték, Baranyi Benő rendezésében.