Erős magyar filmes jelenlét a 67. Berlinalén

2017.02.06.
Enyedi Ildikó, Török Ferenc, Lovrity Anna Katalin új alkotásait és számos hazai filmes közreműködésével készült produkciót is műsorra tűz a február 9-én kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál. Tenki Réka színésznő Európa tíz figyelemreméltó tehetsége között mutatkozik be Berlinben.

A világ egyik legfontosabb filmfesztiválján Enyedi Ildikó új mozifilmje, a Filmalap támogatással készült 'Testről és lélekről' versenyez az Arany Medvéért. A fanyar humorú szerelmesfilm története során két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A főszereplők Borbély Alexandra és Morcsányi Géza. Az új Enyedi-film a február 10-i berlini világpremiert követően március 2-tól országszerte látható lesz a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában.

Február 15-én a Berlinale rangos Panoráma programjában tartják Török Ferenc '1945' című történelmi filmjének európai premierjét. A görög tragédiákat idéző, '1945' augusztusának egyetlen napján, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

A Filmalap támogatással készült 1945 nemrég a Miamiban tartott világpremierjén elnyerte a közönségdíjat a narratív film kategóriában. Török Ferenc alkotását a Filmalappal kötött megállapodás alapján a Menemsha Films forgalmazza Észak-Amerikában. Az '1945' Magyarországon a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz látható először április elején.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim) végzett Lovrity Anna Katalin Filmalap diplomafilm támogatással készült 'Vulkánsziget' című animációs rövidfilmje a Berlinale Generation programjában lesz műsoron, először február 12-én. A 9 perces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie.

Számos magyar résztvevőkkel és magyar koprodukcióban készült alkotást is műsorra tűz a Berlinale.

Palya Bea énekesnő a Django című francia filmben lesz látható, mely a fesztivál nyitófilmje egyben. Mácsai Pál az 'Es war einmal in Deutschland...' című német-luxemburgi-belga produkcióban szerepel. Angelusz Iván producer közreműködésével készült a 'Little Harbour' című szlovák-cseh koprodukció, Taschler Andrea az Utazás apánkkal című német-román-magyar-svéd alkotás koproducere volt. Jancsó Anna producer a 'The Party' című brit filmben, Nedeczky Dóra a 'The Rabbit Hunt' című amerikai-magyar koprodukcióban működött közre.

Máté Bori 'The Headless Appearance' című kísérleti filmje a Berlinaléval párhuzamosan megrendezett Kritikusok Hete (Woche der Kritik) válogatásában lesz látható.

Tenki Réka kettős szerepben, a 'Testről és lélekről' című Enyedi-film szereplőjeként, valamint a tekintélyes amerikai filmes szaklap, a Variety „10 Europeans to Watch”, azaz tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató rendezvény meghívottjaként utazik Berlinbe.

Az 1951-ben alapított Berlinale a filmművészet és a filmipar legfontosabb nemzetközi eseményeinek egyike, az év első A-kategóriás filmfesztiválja és Európa legnagyobb nézőszámú filmünnepe egyben, tavaly 337 ezer mozijegyet adtak el a vetítésekre.

Bővebb információ: http://www.berlinale.de