Európai Filmdíjat nyert Ágh Márton látványtervező

2021.11.16.
Az Európai Filmakadémia Nagy Dénes TERMÉSZETES FÉNY című filmjének látványtervezéséért díjazza Ágh Mártont. A nagy presztízsű Európai Filmdíjakért 53, az európai filmtermés javából kiválasztott mozifilm alkotói versenyezhettek idén. A díjakat 26 kategóriában adják át decemberben Berlinben. Az Európai Filmakadémia korábban már nyilvánosságra hozta, hogy a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Mártát életműdíjjal tünteti ki idén.

Az Európai Filmakadémia bejelentette, hogy Ágh Mártonnak ítélte a szakmai zsűri a legjobb látványtervező díját. A több mint két évtizede színházban és filmekben egyaránt dolgozó Ágh Márton a Természetes fény című, a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódó film látványtervezéséért kapta meg a kitüntetést.  


A Természetes fény magyar-lett-francia-német koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema együttműködésével a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC - Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.  

Természetes fény (Fotó: Dobos Tamás / Campfilm)

Nagy Dénes első mozifilmjének világpremierje a Berlinálén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjjal tüntették ki. A fiatal alkotó az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. A Természetes fény-t szeptemberben mutatták be a hazai mozik.  

Bővebben: https://europeanfilmawards.eu/en_EN/excellence-awards-2021