Félidőben az NFI Stúdió rekord fejlesztése Fóton

2022.12.07.

A Nemzeti Filmintézet beruházásaként négy új műterem és kiszolgáló létesítmények építési munkálatai vannak folyamatban Fóton minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében. A fóti filmgyártó bázis kapacitását ötszörösére növelő fejlesztés keretében Magyarország egyik legnagyobb, 4 945 m2 alapterületű, 18 méter belmagasságú filmstúdiója is megépül, jelenleg már az új stúdiók acélszerkezetei készülnek.

„Jelentős gazdasági tényezőként a magyar mozgóképipar közel 20 ezer szakembernek ad munkát és komoly hasznot hoz az országnak főként deviza bevétel formájában. A streaming tartalom térhódításával a filmgyártási költések az elmúlt években folyamatosan növekedtek, az előzetes összesítés alapján a 2022-as költések újabb 20 %-os növekedést hoznak. A hazai stúdió kapacitás bővítése versenyelőnyt biztosít a nemzetközi környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását is, így a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi.” – összegezte Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke. Magyarország évek óta a legkeresettebb filmgyártó központ Európában London után, 2022-ben is a legnagyobb stúdiók és a legizgalmasabb sztárok, köztük Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Timothée Chalamet, Kate Winslet és Jude Law forgatott hazánkban.

-NFI
NFI Stúdió fejlesztés (Fotó: NFI)

A Kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében megvalósuló, kiemelt jelentőségű fejlesztés célja, hogy a Magyarországon készülő filmek, évente összesen több mint 300 produkció növekvő stúdióigényét kielégítse és a 70-es évek óta működő fóti filmgyártó bázist megújuló energiaforrások bevonásával korszerűsítse.

A stúdiókomplexum bővítése során 4 új filmstúdió épül, melyek összesen további 9 890 m2 hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2 692 m2-nyi stúdiókapacitást, összesen 12 582 m2 áll majd a produkciók rendelkezésére Fóton. A fejlesztés fontos minőségi jellemzője, hogy a 4 új műteremből 2-2 összenyitható, így egy egységben mintegy 5.000 m2 áll rendelkezésre, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.

-NFI
NFI Stúdió fejlesztés (Fotó: NFI)

Reprezentatív fogadóépület épül 40 férőhelyes vetítővel és az új műtermek mellé a produkciók kiszolgálásához 3 000 m2 irodaépülettel, éttermekkel, valamint 7 300 m2 raktárkapacitással bővül a fóti telephely. A beruházás keretében az új építések mellett a meglévő épületek, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is sor kerül.

Az átfogó fejlesztésnek köszönhetően a fóti stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban egyaránt meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak és üzemeltetési költségei gazdaságosabbá válnak. A kivitelezési munkálatok tavaly nyáron kezdődtek, több szakaszban valósulnak meg, a teljes fejlesztés tervezett befejezése 2024 első fele.

-NFI
NFI Stúdiófejlesztés (Fotó: NFI)

Az összesen több mint 30 hektár területű fóti stúdiókomplexum, az NFI Stúdió egyedülálló adottságokkal rendelkezik, könnyen alakítható középkori és reformkori város szabadtéri díszlet együttesei, fegyver-, kellék/berendezés- és jelmeztára mellett a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminator: Sötét végzet forgatásához használt kültéri medencéje is világhírű. Utóbbi a legnagyobb szabadtéri medence az európai kontinensen, a medence körüli tágas térnek köszönhetően óriás méretű díszletekbe is bele lehet foglalni, ami jelentősen megkönnyíti a vizes vagy részben víz alatti jelenetek felvételét.

Számtalan magyar film mellett a közelmúltban olyan világszerte népszerű alkotásokat forgattak Fóton, mint a V. Henrik (The King), a Vaják (The Witcher) és Az utolsó királyság (The Last Kingdom), jelenleg a nagyszabású Hunyadi-sorozat (Rise of the Raven) forgatásának ad otthont az NFI Stúdió.

Bővebben: https://nfi.hu/nfi-studio