Fiatal mentős éjszakájáról készül rövidfilm

2022.05.09.

Vékes Csaba, Kálomista László Tamás és Harcsa Béla rendezésében készülő alkotások gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság egy kisjátékfilm és két dokumentumfilm gyártására szavazott meg támogatást.

 

-© Tamási Áron Színház}
Derzsi Dezső (Fotó: © Tamási Áron Színház)

Derzsi Dezső és Kurta Niké főszereplésével, Vékes Csaba rendezésében készül Az Ó.N.E. című rövidfilm egy fiatal mentős éjszakájáról. Közvetlenül azután kezdőik a történet, hogy a főhős megtudja, apa lesz. Mindez egy orvos nélküli esetkocsin... Igaz történet alapján. A forgatókönyvet Kathy Zsolt jegyzi.

(Gyártó: Blue Duck Arts, NFI támogatás: 10,5 millió forint)

A Európa áldozatai címmel készülő dokumentumfilmben Kálomista László Tamás forgatókönyvíró-rendező és alkotótársai a kiegyezéstől az első világháború kitöréséig vizsgálják a magyarság helyzetét és tények segítségével igazolják, hogy a magyarságnak nem fűződött érdeke az első világháború kirobbanásához.

(Gyártó: TV Com, NFI támogatás: 19,95 millió forint)

Harcsa Béla rendezésében készül portréfilm Kell egy csapat címmel, mely Diószegi László székely pékmestert mutatja be, a sikeres sepsiszentgyörgyi labdarúgócsapat megalapítóját és elnökét, aki nagyon sokat tesz a székelyföldi emberek megmaradásáért.

(Gyártó: Dunatáj Alapítvány, NFI támogatás: 9,45 millió forint)

TV DB: https://nfi.hu/mozgokepszakmai-tamogatas/televizios-palyazatok/legfrissebb-dontesek-1