Filmesek és színházak új közössége: 16 produkció készül NFI támogatással

2020.10.21.
A Nemzeti Filmintézet 16 színházak és filmesek összefogásával streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg gyártási támogatást. Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülhetnek izgalmas, „crossover” művek. Az újításként bevezetett támogatás célja, hogy mindkét terület alkotóinak és szakembereinek munkalehetőséget biztosítson, hathatósan élénkítve ezzel a kulturális szektort.

Korábban sosem látott pályázati lehetőséget kínált a Nemzeti Filmintézet (NFI) a színházak támogatására a filmgyártók bevonásával. Az új pályázati eljárásban a színházak által vagy közreműködésükkel készülő 16 produkciónak szavazott meg támogatást az NFI Televíziós Döntőbizottsága.  

A Győri Nemzeti Színház a Kék kék kék című tragikomédiából, az Aradi Kamaraszínház a Magyar Golgota című drámából, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Csoportterápia címmel futó „mjuzikelkámedi”-ből, a pécsi Bóbita Bábszínház az #apa#anya#én című „14 éven felülieknek szóló komplex színházi nevelési előadásból”, míg a kaposvári Csiky Gergely Színház a Korai menyegző című produkciójából kiindulva készít filmet. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Ítélet és kegyelem címen készülő produkciója a 48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént, kevesek által ismert epizódot. A Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata Lélekpark címmel forgat vígjáték elemekkel tarkított krimit egy nyomozásról, amely váratlan fordulatot vesz a Nyíregyházi Állatparkban.  

Csiky Gergely Színház (Fotó: Facebook)

A fővárosi színházak közül a Karinthy Színház, a Nemzeti Színház, az Operaház, az Operettszínház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Thália Színház és a Vígszínház alkotócsapata vághat bele az izgalmas együttműködésbe a filmesekkel. Hiánypótlónak ígérkezik a Kolibri Színház vállalkozása. A több mint 400 előadást megélt Bors néni című sikerdarabjukból készítenek kisgyerekeknek szóló zenés családi filmet.  

„Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban országszerte, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is. A koronavírusjárvány következményeinek enyhítése érdekében fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat, beleértve a szakembergárdát is. Meggyőződésem, hogy izgalmas és meglepő művek fognak születni, melyeken keresztül új értékeket és tehetségeket fedezhetnek fel majd a nézők. A sikeres produkciók a színházak és a filmesek együttműködésének új fejezetét nyithatják meg.” – nyilatkozta az új pályázat bejelentésekor Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke.  

Az új pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak. A résztvevő filmgyártók vállalták, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik és fiatal producereiknek adnak lehetőséget.

Támogatott alkotások:

Kék kék kék Pályázó: B&L Line Kft. Együttműködő színházi szervezet: Győri Nemzeti Színház
Jó ez nekünk? Ha bevesznek a WC-be? Fillér Lajos Vándorcirkusza csatlakozhat a World Cirkus (WC) európai tagozatához. Csakhogy a családi vállalkozás tagjai között súlyos ellentétek feszülnek.

Magyar Golgota Pályázó: Mythberg Films Kft. Együttműködő színházi szervezet: Aradi Kamaraszínház Egyesület
Arad, 1849 november 5. Haynau a másnapi kivégzésekre készül, de váratlan látogatója akad, aki Török Ignác számára kér kegyelmet. A film Török Ignác vértanúnak állít emléket.

Ecc-pecc kimehetsz Pályázó: MEGA FILM Kft. Együttműködő színházi szervezet: Thália Színház Nonprofit Kft.
Egy csőd szélén álló magánszínház főrendezője meg akarja menteni az alkotói szabadságot és a társulat egységét az ideiglenesen kinevezett igazgató gyanús vezetői módszereitől.

Bors néni Pályázó: Filmkontroll Kft. Együttműködő színházi szervezet: Kolibri Színház Nonprofit Kft.
A népszerű több mint 400 előadást megélt Bors néni című darab televíziós adaptációja. Zenés 4-8 éves gyerekeknek szóló családi tv-film.

Csoportterápia Pályázó: FP Films Kft. Együttműködő színházi szervezet: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
Hat vadidegen, három férfi és három nő érkezik egy csoportterápiára. Vígjáték a lélekről, esendőségről, vágyakozásról, útkereséséről... azaz rólunk.

Frici és Aranka - a Karinthyak száz éve Pályázó: Sanzonfilm Kft. Együttműködő színházi szervezet: Karinthy Színház (Karinthy és Karinthy Nonprofit Kft.)
Karinthy Frigyes és írótársai, feleségeik, szerelmeik izgalmas, összetett élete és a máig ható nagy korszak a téma, 100 év, magánéleti történetek és legendás irodalmi művek elevenednek meg.

#apa#anya#én Pályázó: Mythberg Films Kft. Együttműködő színházi szervezet: Bóbita Bábszínház
Egy család életének fordulópontján áll: négy ember négy egymástól eltérő elképzeléssel a jövőre vonatkozóan, melyek nem összeegyeztethetőek. Nem válaszoljuk meg, melyikük vágya teljesül.

A hattyú Pályázó: Talentum Kft. Együttműködő színházi szervezet: Örkény István Színház Nonprofit Kft.
A mű az arisztokrata miliő kulisszái között két emberi és társadalmi problémát vizsgál: létezik-e szerelem, amely erősebb a társadalmi kasztrendszer szabályainál, és átjártható-e ez a kasztrendszer?

Korai Menyegző Pályázó: Blue Duck Arts Kft. Együttműködő színházi szervezet: Csiky Gergely Színház Közhasznú Nonprofit Kft.
Egy érzelmes, humoros, rendhagyó házassági történet a halállal.

Szétszakítottak Pályázó: Kraatsfilm Kft. Együttműködő színházi szervezet: Budapesti Operettszínház
Zenés film Trianon 100. évfordulóján: Dér Zoltán temesvári fiatalemberként élte át és beszélte el valós visszaemlékezéseiben Magyarország széthullását, családja menekültté és nincstelenné válását.  

A Nyugat császára Pályázó: Vígszínház Nonprofit Kft. Együttműködő színházi szervezet: Vígszínház Nonprofit Kft.
Titokzatos idegen érkezik a falu kocsmájába. A nyomorban tengődő emberekben újraéled a remény, vannak még hősök. Keserédes humorral, emberismerettel mesélünk szerelemről, rajongásról, kiszolgáltatottságról.

Goldmark Károly: Sába királynője Pályázó: Mythberg Films Kft. Együttműködő színházi szervezet: Magyar Állami Operaház
Goldmark Károly: Sába királynője operájának filmre rögzítése a MÁO magánénekeseinek, ének és zenekarának közreműködésével.

Pacsirta Pályázó: Film Positive Productions Kft. Együttműködő színházi szervezet: Pesti Magyar Színház
A tévéjáték Kosztolányi Dezső Pacsirta című kisregényének televíziós adaptációja, ami még átélhetőbbé teszi a történetet, ami mára érettségi tétel, a fiatal generáció és az irodalom kedvelői számára.

Isten ostora Pályázó: Szupermodern Stúdió Kft. Együttműködő színházi szervezet: Nemzeti Színház
Attila, a hunok királya és a fogoly Mikolt gót hercegnő végzetes szerelemének „vadromantikus” története és két civilizáció, a Kelet és a Nyugat drámai találkozása, összeütközése.

Ítélet és kegyelem Pályázó: B&L Line Kft. Együttműködő színházi szervezet: Vörösmarty Színház, Székesfehérvár
A történet az 1848-as magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a dunántúli Csákberény maroknyi népe hősiesen védi szabadságát és kivívott jogait, és a bevonuló császári zsoldosok rémuralma alá kerül.

Lélekpark Pályázó: Blue Duck Arts Kft. Együttműködő színházi szervezet: Móricz Zsigmond Színház Nonprofit Kft
Egy nyomozás a Nyíregyházi Állatparkban nem várt fordulatot vesz, miután kiderül, hogy összefüggés van az eltűnt személyek és az állatkert új lakói között. Vígjátéki elemekkel tarkított krimi.