Fődíjas lett a SZELÍD Luxemburgban

2022.10.24.

Csuja László és Nemes Anna női testépítőről szóló különleges alkotása, a SZELÍD nyerte a fődíjat a 15. CinEast közép-európai filmfesztiválon a hétvégén. A Csonka Eszter világbajnok testépítő főszereplésével készült mozifilm látható a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján, a FILMIO-n. K. Kovács Ákos BRANKA című rövidfilmje a legjobb rövidfilmnek járó közönségdíjat kapta Luxemburgban.

Kettős magyar sikerrel zárult a hétvégén a Luxemburgban megrendezett 15. CinEast filmfesztivál, mely izgalmas válogatást vonultatott fel a közép-európai alkotások legjobbjaiból.

Csuja László és Nemes Anna rendezőpáros testmelodrámája, a Szelíd című magyar-német koprodukció egy női testépítőről szól, aki komoly áldozatot hoz azért, hogy megnyerje a világbajnokságot. Egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, amely – testéhez hasonlóan – megérdemli az elismerést.

A filmesekből álló nemzetközi CinEast zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Szelíd rendezőpárosa „tapintattal és türelemmel egy olyan univerzumot mutat be, amely kevéssé ismert és eddig alig volt látható nagyvásznon. Az alkotás egy, az ismerttől eltérő, másik fajta szépséggel szembesíti a nézőt, és ítélkezés nélkül beleszerettünk.”

 

A Szelíd-et az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be először, ahol első magyar játékfilmként a versenyprogramban szerepelt, illetve vetítették a rangos Sydney Filmfesztiválon is. A Szelíd-et korábban díjazták már a Cleveland Nemzetközi Film Fesztiválon és a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon Csonka Eszter a filmben nyújtott alakításáért a játékfilmes zsűri elismerését érdemelte ki.

A Szelíd a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió). Csuja László és Nemes Anna alkotása online nézhető a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján, a FILMIO-n.

-
CinEast - Szelíd

A K. Kovács Ákos rendezésében készült Branka, mely a luxemburgi fesztiválon a legjobb rövidfilm közönségdíját nyerte el, a magyar-jugoszláv határ közelében játszódik 1991-ben. A címszereplő szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán, ahol az osztály főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.
A Branka a Salamandra Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, producere Gyurin Zsuzsi és Osváth Gábor volt.

CinEast-ről bővebben: https://www.cineast.lu/2022 

Szelíd a FILMIO-n: https://filmio.hu/details?id=12992332&type=0