Forog az új Mundruczó-film

 
2013.03.26.
Magyar-német-svéd koprodukcióban, a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával kezdődött meg a múlt héten Mundruczó Kornél FEHÉR ISTEN című filmjének forgatása Budapesten.

A filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte ismert és elismert Mundruczó hatodik játékfilmje egy kislány és a kutyája kalandjait meséli el egy utópisztikus világban. Lili és kutyája, Hagen, elválaszthatatlanok, legalábbis addig a napig, míg a lány apja úgy nem dönt, nincs szükségük többé az állatra. A serdülő lány fellázad apja ellen, hogy megtalálja elveszett barátját. Ahhoz azonban, hogy visszakapja, nemcsak ki kell ismernie a felnőttek világát, de magának is felnőtté kell válnia. Hagen időközben beveti magát a városi dzsungelbe, és megtapasztalja a kiszolgáltatottak életét. A kutyák végül fellázadva a mindenkori megaláztatottak nevében, a felsőbbrendű ember ellen indulnak. Lili az egyetlen, aki véget vethet a háborúnak.

A cannes-i filmfesztiválon bemutatott Johanna, Delta és Szelíd teremtés című alkotásokat is jegyző Mundruczó új filmjével újra kívánja gondolni a családi film és a kalandfilm műfaját. „A Fehér Isten című filmmel vállaltan az a célom, hogy további lépéseket tegyek a közönség felé. Érdekel, hogyan lehet megszólítani, megérinteni egy szélesebb közönséget a műfaji gondolkodás egy nagyon személyes megközelítésével. Tulajdonképpen egy érzelmes kalandfilmet szeretnék” – vallja a kortárs európai művészet meghatározó alakjaként számon tartott 38 éves alkotó.
A Fehér Isten című film forgatókönyvét Mundruczó állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával, valamint Wéber Katával közösen írta; a film operatőre Rév Marcell, a főszerepben Psotta Zsófia, 12 éves amatőrszínész lesz látható Zsótér Sándorral, Monori Lilivel. A film zenéjét Asher Goldschmidt magyar származású izraeli zeneszerző írja, a látványtervező Ágh Márton lesz, a producer Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter.

Az 50 napos forgatás különlegessége, hogy 200 kutya is részt vesz benne. A kutyák kiképzése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött Teresa Miller amerikai kutyatréner vezetésével. A Los Angeles-i szakember olyan világhírű filmekben működött közre, mint a Rex felügyelő című sorozat, a Kutyám Jerry Lee vagy a Cujo; ezúttal Halász Árpád magyar állatidomárral együtt dolgozik.

A Fehér Isten című film gyártását 280 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. Mundruczó filmje a Proton Cinema produkciójában készül a Filmpartners, a német Pola Pandora, a ZDF/Arte és a svéd Chimney Pot koprodukciójában az Eurimages, a Medienboard Berlin-Brandenbourg és a Film I Vast támogatásával. A nemzetközi értékesítéssel a Match Factory foglalkozik majd.
Az új Mundruczó-film premierje a tervek szerint 2014 első felében lesz.