Gyártási támogatás Miklauzic Bence filmjének

 
2013.04.08.
A MNF Filmszakmai Döntőbizottsága 180 millió forint gyártási támogatást ítélt meg Miklauzic Bence PARKOLÓ című harmadik játékfilmjének. A filmterv 2011 májusában elnyerte a közép-európai forgatókönyvek fejlesztésére szakosodott ScriptEast különdíját. A Katapult Film produkciójában szlovák és lengyel koproducerekkel készülő film forgatása augusztusban kezdődik. Miklauzic Bence 1995-től 2000-ig Simó Sándor osztályában tanult a Színház- és Filmművészeti Egyetemen filmrendezést. 2002-ben Ébrenjárók című első játékfilmjéért elnyerte a Flmszemle közönségdíját, majd a nemzetközi filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI díját a wiesbadeni goEast filmfesztiválon.

Parkoló
Forgatókönyv: Miklauzic Bence, Rendező: Miklauzic Bence
Gyártó: Katapult Film
Producerek: Angelusz Iván, Reich Péter
Koproducer:  Marek Urban/Sentimental Film (SK), Michal Muzyczuk/Yo Production (PL)
Főszereplő: Lengyel Ferenc
Forgatás: 2013. augusztus 1 - szeptember 30. (Magyarország, Szlovákia, Lengyelország)

Logline / A parkolóban mindenki arra a helyre állhat, amelyikre akar. Kivéve egyet, amelyiken Légiós, a parkoló tulajdonosa halott rigókat temet. Egy nap azonban jön valaki, aki minden áron meg akarja szerezni 1968-as Ford Mustangjának pont azt a parkolóhelyet.

Szinopszis / A film helyszíne egy pesti bérházak közötti üres telken lévő parkoló, és annak környezete. A parkolót a Légiós becenévre hallgató ötven év körüli férfi őrzi. A munkahelyén álló lakókocsiban él, és mivel nincsenek nagy igényei, szinte alig mozdul ki innen. Van egy kis lakása a közelben, de oda csak ritkán megy haza. Számára ez a parkoló maga a világ, sajátos filozófiája révén itt mindent megtalál, amire szüksége van. Hallgatag viselkedése mögött egy távoli tragédia húzódik: magát hibáztatja, amiért terhes felesége autóbalesetben meghalt 15 évvel ezelőtt,  A parkoló biztonságot és nyugalmat nyújt neki.
A parkolóban mindenki odaáll, ahová akar, kivéve egyetlen helyet. Egy fészekből kiesett madarat temetett ide Légiós, és nem akarja, hogy bárki ráparkoljon. Ám egy nap feltűnik Imre, a gazdag üzletember, és 1968-as Ford Mustangjával éppen arra az egy helyre akar parkolni, mivel az az egyetlen, ami valami védelmet nyújthat drága autójának.
Imre ugyanolyan magányos ember, mint  Légiós. A cége jól megy, de ő mégis üresnek érzi az életét, megcsömörlött az évek alatt. Fiatalabb felesége nyíltan csalja, a munka untatja, ráadásul súlyos vesebeteg, pár naponta vértisztításra kell járjon. Az egyetlen fontos dolog az életében a Mustangja, így mindenképpen meg akarja szerezni a parkolóhelyet.
A film egy fordulatokban gazdag történet keretében kettejük egyre ádázabb küzdelmét meséli el a parkolóhelyért. Imre kezdetben szép szóval és pénzzel akarja célját elérni, majd egyre rafináltabb és durvább eszközöket vet be. Légiós viszont mindezt megtesz, hogy a parkoló védett világa ne sérülhessen. És egy idő után már nem arról az egyetlen parkolóhelyről szól a harc, sokkal inkább két magányos ember küzdelméről, akiknek saját életükkel kell szembenézniük.