GYÁSZ: Elhunyt Szecsanov Martin operatőr

2023.01.03.

(MTI) - Elhunyt Szecsanov Martin operatőr. A fotósként, festőművészként, zenészként és galeristaként is tevékenykedett alkotó 55 évesen halt meg január 1-jén.

Az apai ágon bolgár származású Szecsanov Martin a gimnázium elvégzése után a Práter utcai fotósiskolában tanult, majd a filmgyárhoz került világosítóként. Koltai Lajos operatőr mellett dolgozott Szabó István Hanussen című, 1988-ban bemutatott filmjében. Szintén ő volt a világosító a Szamárköhögés-ben, a Meteó-ban, a Melodrámá-ban és a Senkiföldje  című moziban.

A kilencvenes években segédoperatőrként számos Magyarországon készült amerikai filmben dolgozott, köztük az Evitá-ban, A Féreg akcióba lép-ben, a Rendőrakadémia 7-ben és az X polgártárs-ban. A 2000-es évektől reklámfilmekben is forgatott.

-MTI / Kallos Bea
Szecsanov Martin operatőr a Senki szigete című film forgatásán 2013-ban (Fotó: MTI / Kallos Bea)

Első játékfilmes operatőri munkája 2006-ban bemutatott Metamorfózis volt Sinkovics Gézával közösen, Hódi Jenő rendezésében. Ezt követően Herendi Gáborral forgatta a Lorá-t  (2007), ő volt az operatőr a Szobafogság (Daniel Young, 2008), a Senki szigete (Török Ferenc, 2014), A fény őrzője (Ermek Tursunov, kazahsztáni filmdráma, 2018), a BÚÉK (Goda Krisztina, 2018), valamint az X - A rendszerből törölve (Ujj Mészáros Károly, 2018) című filmben.

Törökországban fényképezte a Ketche és Can Ulkay által rendezett Müslöm-öt (2018) és az Özer Feyzioglu által készített, a súlyemelő világklasszis Naim Süleymanoglu életéről szóló Naim-ot (2019).

Egyik kedvenc műfaja a videoklip volt. Számos zenekarral, zenésszel dolgozott együtt, készített klipet sok más mellett Yonderboinak, a Superbuttnak, a Fekete Vonatnak, a Heaven Street Sevennek és a Leukémia zenekarnak. Saját zenekarai (IL18, Magyar Jaguár) klipjeit is maga készítette.

Fotósként és festőként szintén tevékenykedett. A barátaival üzemeltetett Fest;Tisztít Galériában képzőművészeknek biztosított kiállítási lehetőséget.