Hajdu Szabolcs főszereplésével forog a MINDEN RENDBEN

2022.11.21.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával elkezdődött Sós Bálint Dániel MINDEN RENDBEN című első mozifilmjének forgatása. A súlyos morális dilemmába keveredő apa drámájának főszerepében a 2017-ben az év filmművészének megválasztott Hajdu Szabolcs.

A Minden rendben egy tragédia egy apáról, aki súlyos morális dilemmába keveredik. Az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre? Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve - ezt a gondolatot boncolgatja a film, olyan morálisan ambivalens szituációkon keresztül, melyek a nézők szilárdnak hitt meggyőződéseit is felkavarják.

-Kalicz Máté
Minden rendben werkfotó (Fotó: Kalicz Máté)

„Ez a film a színészeké. Az érzelgős kirohanások helyett árulkodó gesztusok, a testbeszéd, a dialógusok sorai közt megbúvó mögöttes tartalom fedi fel a motivációkat, lelkiállapotokat. Csodálatos feladat lesz ezek feltárása a színészi gárdával. S hogy gyerekek is helyet kapnak a történetben, az különösen izgalmas feladat. Rengeteget forgattam gyerekekkel, bőven van benne gyakorlatom. Szeretek velük dolgozni, mert gyakran kiszámíthatatlanok, és ez váratlan és őszinte pillanatokat szülhet. Évek óta tartó töretlen lelkesedéssel várom, hogy ez a történet kiszabaduljon a fejemből és bátran, szabadon, de céltudatosan létrehozhassam közösen egy lelkes és tapasztalt csapattal.” – nyilatkozta Sós Bálint Dániel rendező, aki reklámfilmesként több mint száz alkotást tudhat maga mögött és a Kinopravda rendezői kollektíva egyik alapítótagja. Első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készülő Minden rendben forgatókönyvét Nagy V. Gergővel közösen jegyzi, a film producere Farkas Ádám és Mártonffy Zoltán.

A Minden rendben főszereplője, Hajdu Szabolcs filmrendező (Fehér tenyér, Bibliothèque Pascal, Délibáb), aki filmszínészként már olyannyira bizonyította kivételes tehetségét, hogy az Ernelláék Farkaséknál című filmjében nyújtott alakításáért elnyerte a Karlovy Vary fesztiválon a legjobb színész díját többek közt.

-Kalicz Máté
Minden rendben werkfotó (Fotó: Kalicz Máté)

A filmben Sáfrány Ágoston, Zikkert Milán, Jakab-Aponyi Zonga gyermekszereplők mellett látható lesz még Háy Anna, Friedenthál Zoltán (Éden), Szamosi Zsófi (Mindenki, Egy nap, Terápia), Sodró Eliza (Toxikoma, Kék róka), Galambos Péter és Kardos Róbert is.

A 26 napos, főként budapesti forgatás helyszínei között lesz a Magyar Rádió régi épülete, a Libegő és a MOME, továbbá salgótarjáni és hévízi helyszínek is.

Az operatőr M. Deák Kristóf, a látványtervező Takács Eszter, a vágó Gothár Márton, a gyártásvezető Kristóf Kata.

A Minden rendben a CineSuper gyártásában készül és a tervek szerint jövőre láthatják a mozinézők.


Bővebben a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjáról

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, évente közel 70 pályázat érkezik.

A Program keretében már 44 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és több mint 20 el is készült, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek és elnyerte a legjobb filmet és a legjobb elsőfilmet illető Magyar Mozgókép Díjakat. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, több külföldi fesztiválszereplést követően volt látható a mozikban.

2022-ben Fazekas Máté Kilakoltatás című szatíráját, a Zanox című sci-fi vígjátékot Baranyi Benő rendezésében, a Magasságok és mélységek-et Erős Zsolt özvegye, Sterczer Hilda gyászfeldolgozásáról Csoma Sándor filmjében, valamint a Stork Natasa kettős főszereplésével készült Veszélyes lehet a fagyi című Szilágyi Fanni-filmet láthatják a mozinézők.

/// https://nfi.hu/kepzes/inkubator-program-kepzes