Hamarosan itt a 3. Magyar Filmhét

2017.02.22.
Február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó 'Testről és Lélekről' című, Arany Medvét nyert filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd február 27. és március 5. között 11 városban kedvezményes jegyárakkal várják a nézőket a magyar filmek.

 

Idén a 2017-es Magyar Filmdíjra jelölt filmek közül a közönség is kiválaszthatja a kedvencét. A legtöbb szavazatot elért alkotás kapja a Közönségdíjat a Magyar Filmdíj díjátadó ünnepségén. A szavazáshoz e-mailes regisztráció szükséges (egy IP-címről egy szavazat adható le), 2017. március 3-áig. A szavazók között 50 db páros belépőt sorsolnak ki a március 5-i díjátadóra. 

A Magyar Filmhétre a 2016. január 1.–.december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmeket lehetett nevezni. A beérkezett filmekből a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az 5-5 legjobb alkotást, amelyeket 5 kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfim, TV–játékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek majd a Magyar Filmhéten. A Filmdíjakra jelölt filmeken kívül a Filmhéten bemutatják az alábbi öt dokumentumfilmet ('Asszonyok lázadása' - rendező: Kovács István, 'Pásztorének' - rendező: Sáfrány József, 'Négy évszak a magyar pusztán' - rendező: Sáfrány József, 'Csendes gyarmatosítók' - rendező: Mosonyi Szabolcs és 'A gondolkodás művészete' - rendező: Szirmai Márton), valamint egy válogatást a Filmarchívum restaurált, digitalizált filmjeiből.

A 2006-os Filmhét megnyitója

A filmes mustrán a közönség több film alkotójával is találkozhat majd, megemlékeznek továbbá a 100 éve született Fábri Zoltánról is. A háromszoros Kossuth-díjas rendezőtől az 1968-ban készült 'A Pál utcai fiúk' és 'Az ötödik pecsét' című klasszikusokat vetítik. A www.filmhet.hu oldalon a teljes program elérhető, a jegyek elővételben már megvásárolhatóak, Budapesten kedvezményes 800 Ft-os áron, a vidéki mozik pedig egyedi jegyáron kínálják a filmeket.

A hazai mozik 2016-ban tíz egészestés Filmalap támogatással készült alkotást mutattak be. A filmek létrejöttét – a fejlesztést és a gyártást is beleértve – összesen 3,1 milliárd forinttal támogatta a Filmalap. 2016. január 1. és 2017. január 10. között az NMHH Médiatanácsa 145 film elkészítéséhez nyújtott összesen 1,6 milliárd forint támogatást. 2016-ban az általuk támogatott filmeknek összesen 268 fesztiválszereplése volt, a filmek összesen 76 díjat gyűjtöttek be, Deák Kristóf 'Mindenki' című kisfilmje pedig Oscar-díjért versenyez.

A Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezi meg.

Bővebb információk a Filmhét weboldalán!