Három filmdíj Lengyelországból

2017.07.03.
Enyedi Ildikó, Till Attila és Bereczki Csaba filmjeit méltatták a szakmai zsűrik Lengyelország kiemelkedő kulturális eseményén, a hétvégén véget ért 46. Lubusi Nyári Filmfesztiválon Lagówban.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, korábban a Berlinale és a Sydney-i filmfesztiválok fődíjával jutalmazott különös szerelmi története Lengyelországból is díjjal tért haza. A Borbély Alexandra és Morcsányi Géza főszereplésével készült alkotás, melyre itthon már mintegy 70 ezren váltottak mozijegyet, elnyerte 46. Lubusi Nyári Filmfesztivál Ezüst Szőlőfürt díját a hétvégén Łagówban.

 

A Lengyelország kiemelkedő kulturális eseményei között számon tartott fesztivál szervezői különdíjjal méltatták a Thuróczy Szabolcs és Fenyvesi Zoltán főszereplésével készült nagy sikerű Till Attila-filmet, a Tiszta szívvel-t.

 

Bereczki Csaba Soul Exodus című klezmerzenészekről szóló alkotása, melyet a Magyar Filmakadémia tagjai a Legjobb dokumentumfilm díjával tüntettek ki tavasszal, külön elismerésben részesült Lagówban.

 

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságában idén 46. alkalommal megszervezett közép-európai filmfesztiválon ismét nagy számban szerepeltek a magyar produkciók. Június 26. és július 2. között az új magyar filmek mellett több emlékezetes alkotás is látható volt a korábbi évek magyar filmterméséből. Szász János négy filmje volt műsoron a Film mesterei című sorozatban. Szabó Istvántól a Mephisto és a Redl ezredes, Pálfi Györgytől a Hukkle és Fábri Zoltántól a Magyarok című filmeket is műsorra tűzték Łagówban.