Íme a 17. BUSHO vetítési programja

2021.08.25.
(BuSho Fesztivál) 2021. augusztus 31. – szeptember 5. Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Cervantes Intézet

Augusztus 31-én este 19 órakor az Olasz Kultúrintézet Verdi termében veszi kezdetét a 17. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál az ünnepélyes megnyitóval, melyen fellép majd az Első Pesti Rackák Ferenczi György vezetésével és természetesen megtekinthetőek lesznek a tavaly esztendő díjazott alkotásai is.

A tavalyi meglepetés határzár után szerencsére idén ismét rengeteg külföldi alkotó jelezte részvételi szándékát, így ismét nemzetközivé lesz a fesztivál világ szeptember első hetében a Budapesti helyszíneken. A 4 fővárosi helyszín mellett pedig továbbra is megtekinthető a teljes versenyprogram Sopronban és Szegeden is. A megnyitót követően másnap délután kezdődik a versenyprogram a Puskin mozi Amarcord termében, melyet esténként az Art+ Cinemában ismétlő vetítéseken lehet majd újranézni. Az Olasz Kultúrintézetben minden este lesznek kísérőprogramok (olasz, portugál és német rövidfilm válogatás) majd szombaton egy visegrádi tematikus nap kerül lebonyolításra az esti díjkiosztó előtt, de a tavalyi debütálás után ismét lesz Festinet vetítés a Cervantes Intézetben is, melyben 8 ország delegáltjai lesznek majd láthatóak 2 spanyol matiné filmmel, a rendezők személyes bevezetésével. Az áprilisi határidőre a közelmúlt járvány sújtotta időszakának ellenére 63 országból érkezett közel ezer 30 percnél rövidebb alkotás a fesztiválra nevezhető fikciós, animációs és kísérleti kategóriákban. A BuSho történetében először fordult elő, hogy a hazai pályán versenyző magyar alkotók küldték be a legtöbb nevezést, szám szerint 93-at és a fesztivál hagyományaihoz híven valamennyi beérkezett magyar alkotást bemutatják majd a tetemesnek ígérkező magyar panoráma szekcióban. Idén 2 új taggal bővült az Orosz Annaida, Böjte Ágnes, Galambos Levente, Rimóczi László alkotta előválogató csapat, még pedig két korábbi BuSho Diákzsűri csatlakozott hozzánk. Tánczos Tímea, akit a Metropolitan Egyetem Mozgóképkultúra és médiaismeret szakáról delegáltak hozzánk 2016-ban valamint Holdosi Máté, aki 2017-ben volt velünk a fesztiválon. A beérkezett nevezések feldolgozása komoly fejtörést okozott a felfrissített csapatnak, akik végül 71 rövidfilmet választottak a szokás szerint 15 órás verseny programba, melyek között kategóriánkénti bontásban 4 kísérleti 16 animációs és 51 fikciós film található. A 4 felsőoktatási intézmény delegálásában verbuválódó Diákzsűribe ezúttal Tőkés Anna (MOME), Várkonyi Fanni (METU), Antal Bálint (SZFE) és Sólyom Kristóf (ELTE) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe vállalta a felkérést Eva Steegmayer, a FABW (Film Akademie Baden Württemberg) fesztivál koordinátora, a New York-i származású zenei rendező, DJ Mahogany, a magyar zsűritagunk ezúttal Géczy Dávid, filmrendező, forgatókönyvíró, valamint Wolfgang Leis, a nemzetközi zsűri koordinátora. Esténként velük lehet majd értekezni a nap fénypontjának számító nyilvános zsűri konzultációkon, melyre természetesen valamennyi versenyben lévő magyar alkotót is meghívtuk. Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról valamint a kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda!

 

 

Az idei versenyprogramban ismét felbukkannak korábban nemzetközi díjakat elnyert alkotások, mint a brit Dylan Holmes Williams által rendezett 14 perces The Devil’s Harmony, ami a zsűri különdíját kapta a 2020-as Sundance fesztiválon. A berlini Film- és Televíziós Akadémián készült Nagy Borbála Pannónia dicsérete című filmje, melyet 2020-ban Német Rövidfilmdíjjal jutalmaztak. A Gryllus Dorka főszereplésével készült Agapé című vizsgafilmet 2020-ban meghívták a 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation válogatásába, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel és amelyet Beleznai Márk, a Metropolitan Egyetem hallgatója készített. Márton Dániel, a Liga rendezője és a Branka vágójaként (K. Kovács Ákos filmje) vesz majd részt a fesztiválon, ahol korábban már szerepelt a Rossz színész című filmjével. Chilton Flóra szintén 2 filmmel szerepel az idei mustrán, a Válaszúton című versenyfilmje mellett a panorámában is felbukkan a Még emlékszem című animációja. Az animációs szekcióban is rengeteg csemegére bukkanhatunk, többek között a francia Marion Lacourt Sheep, Wolf and a Cup of Tea-re, mely többek közt a Locarno-i fesztiválon is szerepelt, de az utóbbi esztendők tendenciáit követve a prágai FAMU is több animációs filmet delegált a versenybe, sőt ezúttal fikciós filmeket is, mint a The Glory of Terrible Eliz. A kísérleti filmek kedvelőinek is kínál csemegéket a program, például az osztrák Alexander Fischer: Anatomie eines Weltverständnisses című alkotása, melyben a korábban két BuSho díjat bezsebelt Albert Meisl is felbukkan, ezúttal színészként. Másik említésre méltó festői képekkel megkomponált kísérleti alkotás a holland Sil van der Woerd Mirage című filmje mely egy férfi belső vívódását mutatja be. Természetesen a könnyed szórakoztató filmek sem maradhattak ki a programból. Egy kiváló szerb rövidfilmben a Feral-ban magyar színészekkel találkozhatunk, amikor 3 asszony vadászni indul, aztán különleges kalandokba keverednek. Egy fantasztikus kanadai vígjáték bukkan fel a 8. blokkban Mr James is Dead címmel, melyet az alkotók bevallása szerint 8 nap alatt forgattak le és vágtak készre. Végül szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy 17. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény, ők pedig a Nemzeti Filmintézet, a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kreatív Európa Iroda, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Goethe Intézet, a Camoes Portugál Intézet, a Cervantes Intézet és a Spanyol Nagykövetség. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, megnyitó tehát augusztus 31. kedd 19:00 óra, díjkiosztó szeptember 4. este ugyanebben az időben ugyanott, minden további részlet: www.busho.hu.  

 

Jegyek: https://busho.hu/hu/cikk/busho-ticket-2021

Versenyfilmek: https://busho.hu/hu/cikk/busho-competition-program-2021