Inkubátor program: 10 filmterv a döntőben

2016.10.19.
A Filmalap pályakezdő filmrendezőket támogató II. Inkubátor Programjának mentorai kiválasztották a döntősöket. A 69 beérkezett pályázat közül Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, Pataki Ági producer, Petrányi Viktória producer és Pusztai Ferenc producer szavazás útján választották ki a 10 legjobbat.

A II. Inkubátor Program döntős filmtervei:

  • Bakony Alexa: Tóbiás
  • Bernáth Szilárd: Larry
  • Csoma Sándor: VHS
  • Hartung Attila: Senki nem megy sehova
  • Kárpáti György Mór: Guerilla
  • Nagy Zoltán: Impromptu
  • Szeiler Péter: Nem jó helyen
  • Szilágyi Fanni: A csatárnő bal lába életveszélyes
  • Varga Noémi: Király Tamás
  • Visky Ábel: Mesék a zárkából


A döntősök között több olyan ismert névvel találkozhatunk, akik rövidfilmjeikkel korábban már jelentős sikereket értek el. Kárpáti György Mór Erdő-je a Berlinale versenyprogramjában, Provincia című diplomafilmje Cannes-ban szerepelt, legutóbbi alkotása a Gólyatábor a cottbus-i fesztiválon lesz látható. Szilágyi Fanni Kamaszkor vége című alkotása nyerte tavaly a Friss Hús rövidfilmfesztivál magyar fődíját. Hartung Attila Ischler-e már 15 fesztiváldíjat zsebelt be, míg Visky Ábel Romanian Sunrise című rendezésével hívta fel magára a figyelmet.

A Filmalap Inkubátor Programja a döntős filmtervek alkotói számára felkészítő workshopokkal folytatódik, majd november végén a „pitch fórum”-mal, ahol személyesen mutatják be a filmterveket szakmai közönség előtt. Végül a különböző filmes területeket képviselő szakemberekből álló zsűri három, míg a közönség további két projektet választ majd ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztést követően gyártásba kerülnek. Egy további terv alkotója pedig a nagy presztízsű prágai filmes egyetem, a FAMU szervezésében zajló Midpoint filmterv fejlesztő képzésre kap ösztöndíjat.

Az első Inkubátor Program keretében Vékes Csaba már leforgatta Hetedik alabárdos című vígjátékát, amelynek főhőse egy vidéki színházban mellőzött csoportos szereplő. Jelenleg is forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje, egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről. Januárban kezdi forgatni Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista drámáját, tavasszal pedig Csuja László Virágvölgy című  road movie-jának a forgatása kezdődhet. Már gyártás-előkészítésben van Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után utolsó lehetőségként a tudósok egy emberekből előállított tápanyagot fejlesztenek ki.

A Filmalap ötéves fennállása alatt számos kiemelkedő tehetségű fiatal alkotó tűnt fel, és készítette el első mozifilmjét a Filmalap támogatásával. Külföldön szinte mind a legnagyobb, úgynevezett A-kategóriás filmfesztiválokon mutatkozott be, mint például az Isteni műszak, a Viharsarok, az Utóélet és a Szerdai gyerek.
A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Liza, a rókatündér a külföldi fesztiválsikereken túl a hazai mozikban is kiemelkedő eredményt ért el, és szintén elsőfilm volt az elmúlt évtizedek legjelentősebb és világhírű magyar filmsikere, a Saul fia.
Ezek az elsőfilmes eredmények inspirálták az Inkubátor Program elindítását.

Az Inkubátor Program a Facebook-on.