Inkubátor program: 12 filmterv versenyezhet tovább

 
2015.10.21.
A Filmalap Inkubátor Programjának mentorai kiválasztották a legjobbnak ítélt filmterveket, amelyeket az alkotók hamarosan a hazai filmszakmának bemutatnak.

A pályakezdő filmrendezők első egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt felhívásra összesen 67 filmterv (treatment) érkezett. A Program mentorai – Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, Pataki Ági producer, Petrányi Viktória producer és Pusztai Ferenc producer – szavazás útján választották ki a 12 legjobbat.

Az eredetileg tervezett 10 továbbjutó helyett a sok értékes filmtervre hivatkozva a mentorok végül az alábbi 12 projektet juttatták tovább a november 20-án megrendezendő szakmai bemutatóra:

 • Bánóczki Tibor - Szabó Sarolta: Műanyag égbolt
 • Bouandel Doraya - Debreceni Zsófi: A Kapitány
 • Csuja László: Virágvölg
 • Dudás Balázs - Vékes Csaba: A hetedik alabárdos
 • Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba
 • Grosan Cristina: Egy arany szőrmebunda
 • Schwechtje Mihály: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :-)
 • Simonyi Balázs: Veszett
 • Szilágyi Zsófia: Egy nap
 • Szőcs Petra: Gemma nővér
 • Zurbó Dorottya: Hat könnyű lecke
 • Zsemberi Zsófia: Artista

A kiválasztott terveket műfaji sokszínűség jellemzi, található köztük vígjáték, ifjúsági animációs kalandfilm-terv, horror, valamint komédia elemekkel átszőtt dráma is. Több olyan ismert név van az alkotók között, akik korábban már jelentős sikereket értek el a filmvilágban rövidfilmjeikkel. Szőcs Petra A kivégzés című kisfilmje Cannes-ban volt látható, Bánóczki Tibor Tejfogak című animációját Annecy-ban és Ottawában is díjazták, Simonyi Balázs rövidfilmjei is bejárták már a világot.

A Filmalap Inkubátor Programja a kiválasztott filmtervek alkotói számára felkészítő workshopokkal folytatódik, majd november 20-án a szakmai közönségnek egy „pitch fórum” keretében személyesen mutatják be az alkotók a filmterveket.
A mentorokból álló zsűri, illetve a jelenlévő szakmabeliek öt projektet választanak majd ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztést követően gyártásba kerülnek. Egy további terv alkotója pedig a nagy presztízsű prágai filmes egyetem, a FAMU szervezésében zajló Midpoint filmterv fejlesztő képzésre kap ösztöndíjat.

A több kiemelkedő sikerű elsőfilmet (Saul fia, Liza, a rókatünder, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Viharsarok, Utóélet, Isteni műszak) támogató Filmalap idén indította el Inkubátor Programját, hogy megkönnyítse a friss diplomás filmesek pályakezdését és ösztönözze az új és eredeti hangok megjelenését a magyar filmgyártásban.
Az alacsony költségvetésű elsőfilmek megvalósítása lényeges tapasztalatot jelent a programban részt vevő fiatal rendezőknek és stábjuknak. A Program forgatókönyv-fejlesztésre akár 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél legfeljebb 62 millió, dokumentumfilmeknél legfeljebb 22 millió, animációs filmeknél pedig legfeljebb 82 millió forintig nyújt támogatást. A fiatal alkotók a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.
Az öt kiválasztott filmtervet a gyártás megkezdésétől számított egy, animációs filmterv esetén két éven belül kell majd bemutatni. A tervek szerint az első Inkubátor-filmeket 2016 végén – 2017 elején már láthatja a nagyközönség.

Az Inkubátor Programról bővebben és Facebook-on is.