Inkubátor Program – Megvan a 10 döntős elsőfilmes

2022.12.22.

A nyolcadik alkalommal meghirdetett NFI Inkubátor Programra közel 70 pályakezdő rendező jelentkezett, szakmai előzsűri választotta ki a 10 filmtervet, amelyek először fejlesztési támogatásban részesülnek, majd közülük 5 filmterv kaphat gyártási támogatást. A Nemzeti Filmintézet nagy sikerű programjának célja a fiatal filmesek bemutatkozásának elősegítése, már összesen 44 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és több mint 20 elsőfilm el is készült, melyek a mozibemutatót követően a streaming platformokon is népszerűek.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Közel 70 pályázat érkezett be idén a Nemzeti Filmintézethez, melyek közül a szakmai előzsűri – Benkő Emese Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, Bodzsár Márk és Grosan Cristina forgatókönyvíró-rendezők, valamint Józsa László és Sümeghy Claudia producerek – választotta ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

-Tóth Fábián
Veszélyes lehet a fagyi werk (Fotó: Tóth Fábián)

 

Az Inkubátor Program 2022 továbbjutói:

 

Brauner Máté: Eltérítés

Korom Anna: Lady Sunshine

Bíró Bálint, Paczolay Zsófia: Budapest, Fabrika

Fekete Tamás: 1:56:14

Füzes Dániel: Ellentétes alapállás

Tóth Lili Laura: Magda

Ducki Witek: Kiszáradás

Schnabel Annabella: Paszulykám

Szabó Márton István: Szépkorúak

Kocsányi András: Sine Morbo

 

Mostantól több mint fél év áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök ősszel, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának workshopjai is segítik.

A Pitch Fórumon a 10 döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki. A nyertes filmtervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

-Rumann Gábor
Zanox werk fotó - Bálint Előd és Baranyi Benő (Fotó: Rumann Gábor)

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, évente átlagosan 70 pályázat érkezik.

A Program keretében már 44 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és több mint 20 el is készült, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek és elnyerte a legjobb filmet és a legjobb elsőfilmet illető Magyar Mozgókép Díjakat. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, több külföldi fesztiválszereplést követően volt látható a mozikban.

2022-ben Fazekas Máté Kilakoltatás című szatíráját, a Zanox című sci-fi vígjátékot Baranyi Benő rendezésében, a Magasságok és mélységek-et Erős Zsolt özvegye, Sterczer Hilda gyászfeldolgozásáról Csoma Sándor filmjében, valamint a Stork Natasa kettős főszereplésével készült Veszélyes lehet a fagyi című Szilágyi Fanni-filmet láthatták a mozinézők.

Bővebben a programról: https://nfi.hu/kepzes/inkubator-program-kepzes

 

VIDEÓK:

2021-es Inkubátor Program Pitch Fórum:

 

PODCAST Filmhu Filmgyár az Inkubátor Programról:

https://magyar.film.hu/filmhu/podcast/filmgyar-podcast-3-inkubator-program.html