Inkubátor Program – Megvan a 10 döntős elsőfilmes

2021.11.11.

A hetedik alkalommal meghirdetett NFI Inkubátor Programra 62 pályakezdő rendező jelentkezett, szakmai előzsűri választotta ki a 10 filmtervet, amelyek először fejlesztési támogatásban részesülnek, majd közülük 5 filmterv kap gyártási támogatást. A Nemzeti Filmintézet nagy sikerű programjának célja a fiatal filmesek bemutatkozásának elősegítése, már 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és 12 elsőfilm el is készült, melyek a mozibemutatót követően a streaming platformokon is láthatók.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.  

Összesen 62 pályázat érkezett be idén a Nemzeti Filmintézethez, melyek közül a szakmai előzsűri – Kenesei Edina producer, Maruszki Balázs forgatókönyvíró, Szűcs Dóra rendező, Tuza-Ritter Bernadett dokumentumfilm-rendező, vágó és Vékes Csaba rendező - választotta ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.  

Az Inkubátor Program 2021 továbbjutói:  

Berényi Andor: Könnyű Álom
Dávid Attila: Péter
Ducki Witek: Félsivatag (dokumentumfilm)
Gyimesi Anna: A medvenő
Hernádi Ambrus: A gondozó (dokumentumfilm)
Ipacs Gergely: Esznek-e a halottak epertortát?
Nagy Borbála: A világ eredete
Rudolf Olivér: Anyám, a szörny
Szabó Márton István: Délutáni sáv
Sztercey Szabolcs: A múzeum  

Mostantól öt hónap áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök tavasszal, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának workshopjai is segítik.  

A Pitch Fórumon a 10 döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki. A nyertes filmtervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.    


A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja
 

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, évente közel 70 pályázat érkezik.  

A Program keretében már 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.  

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek és a hazai mozik is bemutatták. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, több külföldi fesztiválszereplést követően decemberben érkezik a mozikba.  

Kilenc alkotás gyártása van folyamatban, és öt film gyártáselőkészítésén dolgoznak a fiatalok a Nemzeti Filmintézet programjának támogatásával.  

Filmhu Filmgyár PODCAST az Inkubátor Programról: https://magyar.film.hu/filmhu/podcast/filmgyar-podcast-3-inkubator-program.html