Inkubátoros dokufilm Cannes-ban

2022.05.04.

A Cannes-i Filmvásár Cannes Docs szakmai programjába kapott meghívást Dér Asia NEM HALTAM MEG című dokumentumfilm projektje, mely a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készül, és jövőre lesz látható.

A május 17-én kezdődő cannes-i fesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron lesz először látható Dér Asia Nem haltam meg címmel készülő dokumentumfilmjének nyers vágata. A tekintélyes szakmai fórum a fesztiválszervezőknek és forgalmazóknak jóval azelőtt mutat be ígéretes, még készülőben lévő projekteket, hogy azokat a nagyközönség láthatja.

A 2019-es Inkubátor Program nyerteseinek egyike volt Dér Asia Nem haltam meg című első egész estés filmtervével. A dokumentumfilm a szembenézés, a változás lehetőségéről szól. A film főhőse Gábor, egy sikeres, életimádó galériatulajdonos, aki egyik napról a másikra szembesül a hírrel, hogy hasnyálmirigyrákja van. Elképesztő energiával áll neki a változtatásnak, nem törik össze, sőt, olyan, mintha egy esélyt látna a betegségében, hogy régóta benne levő kérdésekre választ találjon.

 

-(c) Match Frame Productions}
Nem haltam meg (Fotó: (c) Match Frame Productions)

A Cannes Docs fórum a magyar projektet a Circle – Women Doc Accelerator válogatásban mutatja be, mely mindössze négy női dokumentumfilmes alkotására hívja fel a figyelmet idén.

A Nem haltam meg (nemzetközi cím: A Successful Man) producere Meggyes Krisztina, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artúr, a dokufilm a Match Frame Productions gyártásában készül és a tervek szerint jövőre láthatja a közönség. 

-(c) Match Frame Productions}
Nem haltam meg (Fotó: (c) Match Frame Productions)

 

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, évente közel 70 pályázat érkezik.

A Program keretében már 38 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és mintegy 20 el is készült, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek és a hazai mozik is bemutatták. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, több külföldi fesztiválszereplést követően volt látható a mozikban. Legutóbb Fazekas Máté Kilakoltatás című szatíráját láthatták a mozinézők, és május végén érkezik a Zanox című sci-fi vígjáték, Baranyi Benő rendezésében.

Cannes Docs-ról bővebben:

https://www.marchedufilm.com/programs/cannes-docs/docs-in-progress/showcase-circle-women/

VIDEÓ az Inkubátor Programról: