Káel Csaba megnyitotta a Magyar Fókuszt Tallinnban

2021.11.14.
Az észt főváros 25. jubileumát ünneplő A-kategóriás nemzetközi fesztiválja parádés megnyitóval indult péntek este. Észak-Európa élvonalbeli kulturális rendezvénye, a Tallinn Black Nights Filmfesztivál a magyar filmre fókuszál. A nyitófilm Enyedi Ildikó nagyszabású európai koprodukcióban készült, A feleségem története című alkotása volt, a magyar film javából felújított klasszikusokat és kurrens alkotásokat egyaránt műsorra tűznek az elkövetkező két hétben.

„2021-ben a magyar filmgyártás 120. jubileumát ünnepeljük. Tökéletes az időzítés arra, hogy Észak-Európa nagy presztízsű filmes rendezvényével együttműködve, a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon bemutassuk a magyarországi filmes hagyomány gazdagságát és kortárs mozgóképeink széles spektrumát.” - nyilatkozta Káel Csaba a mintegy 2000 fős Alexela központban megrendezett nyitóünnepségén. A nyitófilm, Enyedi Ildikó négy ország együttműködésével készült Füst Milán-adaptációja kapcsán Káel Csaba hangsúlyozta a koprodukciók kulcsszerepét a filmek finanszírozásában és a sikeres forgalmazásban. „Bízom benne, hogy a Magyar Fókusz felkelti a régió filmeseinek érdeklődését a virágzó magyar filmipar és kiváló tehetségű filmeseink iránt és kedvet ad a közös munkához.” – mondta el a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.  

Káel Csaba, Mécs Mónika, Enyedi Ildikó, Balázs Ádám Tallinnban (Fotó: PÖFF / Arno Mikkor )

A tallinni filmfesztivál In Focus: Hungary programja a Nemzeti Filmintézet együttműködésével valósult meg. Az összesen 17 mozifilmet felvonultató válogatásban a közelmúlt legizgalmasabb alkotásai közül látható Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Lakos Nóra Hab és Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című mozija, továbbá Mundruczó Kornél Evolúció, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot és Bergendy Péter Post Mortem című borzongató kísértetfilmje, mely Magyarország Oscar nevezése.
A PÖFF Shorts keretében 10 magyar rövidfilm is műsoron lesz. A gazdag magyar filmörökségről Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Makk Károly, Mészáros Márta és Szabó István egy-egy világhírű alkotása tanúskodik kiválóan felújított formában a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum és Filmlabor szakembereinek köszönhetően.  

A tallinni fesztivál versenyprogramját Pálfi György Mindörökké című filmjének világpremierje gazdagítja. Kis Hajni első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Külön falka az ifjúsági filmek versenyében indul.    

Bővebben: https://poff.ee