Kedden este kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton

2022.09.12.

Budapest-Bécs-Hollywood - A felújított filmklasszikusokat felvonultató fesztiválon olyan remekműveket lehet látni a Szent István téren és a fővárosi mozikban, mint a Szelíd motorosok Jack Nicholsonnal, A medence Alain Delonnal és Romy Schneiderrel, A sejk fia Bánky Vilmával, a Sziget a szárazföldön Kiss Manyival, a Dögkeselyű Cserhalmi Györggyel, továbbá Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje, A tolonc a Győri Filharmonikusok Zenekar élő kíséretével.

„Kontinenseken és évszázadokon átívelő képzeletbeli utazásra hívjuk a közönséget az elkövetkezendő napokban. Elvis Presley, Kertész Mihály, Bánky Vilma, Korda Sándor, Kovács László, Dennis Hopper – csak néhány név a kiváló tehetségek közül, akiket mozgóképek kötnek össze és csodálatos filmjeiket felújítva, nagyvásznon, együtt nézhetjük meg. A Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában felfedezhetjük az izgalmas együttműködéseket, amelyekkel a magyar tehetségek az egyetemes filmművészetet gazdagították az elmúlt 121 évben. Budapest legnagyobb filmfesztiválja öt helyszínen várja a közönséget, köztük a főváros egyik legszebb terén, a Bazilika előtt ingyenes, szabadtéri vetítésekkel.” – fogalmazott Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

 

A Nemzeti Filmintézet szervezésében szerdától olyan felújított alkotások láthatók, amelyek kizárólag a Maraton keretében tekinthetők meg nagyvásznon. A rendezvény egyik különlegessége lesz A sejk fia vetítése, amely a hollywoodi némafilm korszak emblematikus alkotása, és a női főszerepet játszó Bánky Vilma az első magyar világsztárként vonult be az álomgyár történetébe.

Az immár ötödik alkalommal megrendezendő Film Maratonon a film és zene felejthetetlen találkozásainak is tanúi lehetnek a nézők: szimfonikus zenekarral, zongorával és tangóharmonikával kísérve is láthatunk mozgóképeket, és egy különleges minikoncertre is sor kerül Rózsa Miklós Oscar-díjas zeneszerző darabjaiból.

A Film Maraton számos alkalmat kínál az alkotókkal való találkozásra is. Nagy élménynek ígérkezik a Dögkeselyű, amelyet András Ferenc rendező és Ragályi Elemér operatőr fog felvezetni. A Napló gyermekeimnek vetítésén Bánsági Ildikó vesz részt, az elragadó Galambos Erzsi az első filmszerepéről, a Csendes otthonról mesél majd, míg a Sziget a szárazföldön előadásán Elek Judit rendező és Ragályi Elemér operatőr köszönti a nézőket.

A 65 éves Pannónia Filmstúdió animációs remekműveit kísérő beszélgetésen Ternovszky Béla és Bleier Edit rendezőktől, Bacsó Zoltán operatőrtől és Kő Edit gyártásvezetőtől hallhatnak kulisszatitkokat az érdeklődók.

 

-
A tolonc

A diákoknak és tanároknak a szervezők 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak, melyek a Film Maraton összes vetítésére érvényesek.

A nagyközönség számára a vetítéseknek otthont adó URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ-ban, a FRANCIA INTÉZET-ben és a TOLDI MOZI-ban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalára kattintva is lehetséges a jegyvásárlás.

A kedvezményes jegyár minden helyszínen egységesen 500 Ft, míg a szabadtéri vetítések ingyenesek.

A Nemzeti Filmintézet szervezésében megvalósuló Budapesti Klasszikus Film Maraton kiemelt támogatója a MOL.

BKFM programbontás:

https://filmmaraton.hu