Két mozifilm forgatása kezdődik júliusban a Filmalap támogatásával

 
2015.07.16.
Az elsőfilmes Kostyál Márk és Herendi Gábor kezd forgatni júliusban, továbbá Pálfi György új filmjének gyártás-előkészítését is támogatja a Filmalap a Filmszakmai Döntőbizottság legutóbbi határozata szerint.

Meglepő vizuális koncepciójú felnőtté válás történetnek ígérkezik a neves reklámfilmrendező, Kostyál Márk (1976) játékfilmes bemutatkozása, a Kojot. A hazai mozinézők számára még ismeretlen, határon túli színházakban játszó színészek főszereplésével készülő film úgynevezett anamorf optikával készül. A kamera mögött Csoboth Attila operatőr mellett a rendező is részese lesz az operatőri munkának.
A Kojot nagyvárosi élettől feszült főszereplője egy váratlan örökség folytán egy dunántúli kis faluban kezd új életet, ahol telekspekulációs ügybe keveredik, és kénytelen harcba szállni a vidék kiskirályával. A forgatókönyvet, mely a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával készült, Kostyál Márk ötletéből Lengyel Balázs, Lovas Balázs és a rendező közösen jegyzi.
A Kojot 38 napig tartó, főként vidéki helyszíneken zajló forgatása július közepén kezdődik. A Megafilm produkciójában készülő film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A Filmalap 320 560 000 forinttal támogatja a 2016 őszén mozikba kerülő film gyártását.

A Filmalap 2 078 000 000 forinttal támogatja a Herendi Gábor rendezésében Kincsem munkacímen készülő film gyártását, a forgatás július végén kezdődik.
A világhírű magyar csodakanca történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr ádáz küzdelme lesz.
Az 1848-49 szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországán és Európa legendás lóversenypályáin játszódó szövevényes cselekmény mozgatórugója a szerelem. Herendi Gábor legújabb filmjében az öntörvényű Blaskovich és Klára, Otto von Oettingen modern és felvilágosult lánya viharos kapcsolata, valamint Kincsem páratlan és mesébe illő pályafutása elevenedik meg.
A legmodernebb technikával készülő film forgatásának fő helyszínei a dégi és a keszthelyi Festetics-kastélyok, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája lesz, mely az egykori események tényleges helyszíne volt. A Kincsem című film forgatásán a hazai filmgyártásban szokatlanul magas számú statiszta működik közre. A lóversenyeken játszódó jeleneteket 10-15 kamera rögzíti majd a legizgalmasabb pillanatok felvétele érdekében. A Kincsem operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér).
A Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar Vándor, Lora, Valami Amerika 2) rendezésében készülő film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Dumapárbaj, Hurok), társproducere Herendi Gábor.
A magyar nyelven, magyar színészekkel készülő filmet az alkotók a ma is világszerte csodált Kincsemhez méltóan a hazai közönségen túl a nemzetközi mezőnybe szánják. Kincsemért rajongtak az európai uralkodói családok, mítosza Puskás Öcsiéhez és az Aranycsapatéhoz hasonlóan ma is ismert az egész világon.

Pálfi György Hang címmel készülő mozifilmjének, mely a lengyel Stanislaw Lem Az Úr hangja (1968) című könyvének feldolgozása lesz, 30 000 000 forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A hang producere Pusztai Ferenc (KMH Film). 

A Filmalap 2011-ben megkezdett tevékenysége során eddig 45 egész estés mozifilm gyártását támogatta, melyek közül 21 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon. A támogatott filmtervek listája