KI KUTYÁJA VAGYOK ÉN világpremier a varsói filmfesztiválon

2022.09.23.

Októberben az A-kategóriás varsói nemzetközi filmfesztiválon lesz a világpremierje Lakatos Róbert KI KUTYÁJA VAGYOK ÉN című dokumentumfilmjének, mely magyar-román koprodukcióban készült. A Közép-Európa legfontosabb fesztiváljai közt jegyzett esemény műsorra tűzi Szakonyi Noémi Veronika HAT HÉT című filmjét is, mely nemrég, magyarországi premierje alkalmával elnyerte a CineFest nagydíját.

Közzétették a 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál szervezői az október közepén kezdődő filmünnep programját. A rangos eseményre, mely a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint, Berlin, Cannes és Velence mellett a 14 A-kategóriás filmfesztivál egyike, meghívták Lakatos Róbert kolozsvári filmes legújabb alkotását.

 

A Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilm egy társadalmi szatíra, ami kutya-problémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – beszél az erdélyi-magyar identitásról és izgalmas társadalmi kérdésekről. A film magyar-román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A Ki kutyája vagyok én producere a BIDF dokumentumfilm fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon. A Ki kutyája vagyok én a hazai mozikban ősztől lesz látható.

 

-
Ki kutyája vagyok én jelenetkép

„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyek kapcsán már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja mindenki a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő kutyavilágának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő és sorstársai ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém.” – nyilatkozott a film kapcsán a rendező. Lakatos Róbert Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert. A kolozsvári rendező a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese. 

 

-
Lakatos Róbert

A varsói filmfesztivál Discovery című válogatásában lesz látható Szakonyi Noémi Veronika mozifilmje, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó HAT HÉT, melyet a nemzetközi közönség a szarajevói fesztiválon már láthatott, és nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A HAT HÉT a SPARKS gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

Bővebben: https://wff.pl