Közlemény

 
2015.08.24.
(frissítve: 2015. augusztus 24-én) Tájékoztatjuk a pályázókat, valamint minden filmalkotót, hogy a 2015. évben az „alacsony költségvetésű filmalkotás” kategóriájába tartozó filmek gyártási költségvetésének értékhatára (azaz a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 13. § (5) bekezdésében meghatározott gyártási költségvetési értékhatár): a. magyar filmalkotás esetén 330,3 millió forint, b. magyar részvételű nemzetközi koprodukciós filmalkotás esetén 584,8 millió forint.

A fenti értékhatárokat nem meghaladó költségvetésű filmalkotások „alacsony költségvetésűnek” minősülnek, amelyek a filmtörvény alapján költségvetésük 100%-áig részesülhetnek állami támogatásban (beleértve a közvetlen és a közvetett támogatást is). Ha a nemzetközi koprodukciós filmalkotást nem magyar nyelven gyártják, de a koprodukció teljes költségvetése a fenti b) pont szerinti értékhatár alatt marad, a magyar koproducerre eső költségvetési hozzájárulás 100%-a támogatható.

A magyar nyelven készített filmek esetében a szabályok változatlanok: az eredetileg magyar nyelven gyártott filmalkotások, amelyek esetében valószínűsíthető, hogy gyártási költségvetésük a terjesztés során nem térül meg, szintén költségvetésük 100%-áig (nemzetközi koprodukció esetén a magyar koproducerre eső hozzájárulás 100%-áig) támogathatóak.

 Eredetileg magyar nyelven gyártott filmalkotásnak minősülnek azok a filmek, amelyek forgatása során:

- a rendező és a stáb tagjai a forgatás során többségében magyar nyelvet használnak, vagy

- a forgatás során a szereplők többségében valamely magyarországi nemzetiség nyelvét használják, és a filmalkotás tárgya az adott nemzetiség életével, kultúrájával van összefüggésben.