Látványos filmfeldolgozást kap a márciusi ifjak forradalma

2022.05.02.

A Magyar Nemzeti Múzeumnál elkezdődött a MOST VAGY SOHA! 86 napot felölelő forgatása április 20-án. Az 1848-ban játszódó kalandfilmben korhű díszletek közt, a történelemből ismert személyek életre keltésével és grandiózus látványvilág megteremtésével elevenednek meg március 15-e spontán alakuló, mégis elementáris erővel végbemenő eseményei. A valós történéseket, figurákat, fiktív karakterekkel és cselekményszálakkal ötvöző film főszerepeiben sok új, fiatal tehetség mellett a hazai színjátszás számos népszerű művésze is látható lesz.

Az aprólékos, minden részletet, történelmi tényt feltáró kutató-és előkészületi munka után április 20-án elkezdődött az 1848-as forradalom dicsőséges napjának, március 15-ének történéseit feldolgozó izgalmas és látványos kalandfilm, a Most vagy soha! forgatása, amely a tervek szerint augusztus végig tart, változatos helyszíneken. A többezres statisztériát felvonultató produkció jeleneteit részben a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumnál, az Andrássy úton, a Budai Várban, valamint Sopronban, Esztergomban és Komáromban rögzítik. A forgatás döntő, a XIX. század közepi Pest és Buda emblematikus helyszíneit, épületeit megjelenítő hányada a fóti NFI Stúdióban felépült életnagyságú díszletvárosban zajlik majd, ahol többek közt korhű, méretarányos formában kapott helyet a Pilvax kávéház, Landerer nyomdája, a Nemzeti Múzeum előtt elterülő sáros vásártér, és azt körülölelő utcák, sikátorok, illetve a várost kettészelő Duna és az akkoriban azon átívelő hajóhíd is.

A főszereplők kiválasztását hosszú casting folyamat előzte meg, amelynek során közel 200 szöveges szerepre keresték a színészeket. A Most vagy soha! főhősei, a zabolázatlan, a fiatalságukat minden ízében és pillanatában megélő márciusi ifjak, akik maguk sem sejtik, hogy lázadásuk mekkora változást eredményez. A közéjük tartozó Jókai Mórt a filmben a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja, Koltai-Nagy Balázs; Vasvári Pált a budapesti Nemzeti Színházban játszó Fehér Tibor; Irinyi Józsefet a Vígszínház ifjú tehetsége, Ertl ZsomborBulyovszky Gyulát a több hazai tévésorozatból is ismert Molnár Gusztáv; Vajda Jánost a Pécsi Nemzeti Színházban fellépő Reider Péter; Vidats Jánost a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház társulatát erősítő Hajdu Tibor, Degré Alajost a tehetségét a budapesti Nemzeti Színházban bizonyító Berettyán Sándor, Irányi Dánielt pedig az Örkény Színházban színpadra lépő Novkov Máté alakítja.

-© Most vagy soha! Produkció}
Most vagy soha! forgatás (Fotó: © Most vagy soha! Produkció)

A csapat vezetőjét, Petőfi Sándort a Jászai Mari-díjas Berettyán Nándor, míg a lánglelkű költő feleségét, Szendrey Júliát a Színház-és Filmművészeti Egyetem végzőse, Mosolygó Sára formálja meg.

A filmbeli forradalmárok fő ellenlábasát, a császári titkosrendőrséghez tartozó Farkast a szintén Jászai Mari-díjas színművész, Horváth Lajos Ottó; a magyarországi császári-királyi főhadparancsnokságot vezető Léderer Ignácot a Kossuth- díjas és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választott Lukács Sándor játssza el. Az események sűrűjébe keveredő pesti nyomdatulajdonost, Landerer Lajost Szerednyey Béla alakítja, míg a szintén a tüntetők közé sodródó, Petőfi verseit is kiadó Emich Gusztávot Nagy Sándor személyesíti meg a kamerák előtt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Most vagy soha! forgatókönyvét Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írta, a film képi világáért Dobos Tamás operatőr felel, míg a rendezést a 2020-as év legsikeresebb magyar filmjét, a Pesti balhé-t vászonra vivő Lóth Balázs vállalta el. A produceri feladatokat pedig Csincsi Zoltán, Fülöp Péter, Kriskó László és Rákay Philip látja el.

A Most vagy soha! hazai mozipremierje 2024 tavaszán várható a Fórum Hungary forgalmazásában.