Magyar diákok a zsűriben

2017.05.11.
Fatih Akin Goodbye Berlin című filmje nyerte az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díját (Young Audience Award) vasárnap a 36 európai városból érkezett összesített szavazatok alapján.

Budapesten 6 iskolából 40 diák vett részt a 12-15 évesek számára szervezett vasárnapi eseményen, amelyen - 31 európai ország diákjaival párhuzamosan - megnézhették a díjra jelölt filmeket, és szavazhattak is kedvencükre a Tabán moziban.

A három idei jelöltet - a Goodbye Berlin (rendező: Fatih Akin, Németország), Az änzilochi lány (rendező: Alice Schmid, Svájc) és az Életem Cukkiniként (rendező: Claude Barras, Svájc-Franciaország) című ifjúsági filmeket - európai szakemberekből álló zsűri választotta ki, és a díjazottról végül a célközönség, azaz több ezer fiatal szavazata döntött. 

Az Európai Filmakadémia által életre hívott filmnapot (Young Audience Film Day) idén már 36 európai városban rendezték meg, bízva abban, hogy az izgalmas program minél több fiatal figyelmét felhívja a mozizásra mint értékes közösségi élményre, és elősegíti a filmszerető és filmértő közönség utánpótlását. 

"A magyar film jövője szempontjából is elemi érdek a filmszerető és filmértő közönség folyamatos építése. A Filmalap örömmel csatlakozott az Európai Filmakadémia interaktív projektjéhez, hiszen a mai fiatal diákokból lehetnek a következő évek elkötelezett mozilátogatói. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a filmnézés moziban értékes közösségi élmény és tartalmas szórakozás. Célunk, hogy az maradjon a jövőben is" - mondta Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója.

A budapesti résztvevők a vetítések között Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezővel és Varró Attila egyetemi tanárral, újságíróval vitathatták meg a látottakat, és meglepetés programként Herendi Gáborral és Török György állatidomárral is beszélgethettek az elmúlt tíz év legsikeresebb magyar filmje, a Kincsem kapcsán. A budapesti fiatalok többször is kapcsolatba léptek online a többi résztvevővel Európa-szerte.

A Filmalap 2013-ban csatlakozott az Európai Filmakadémia kezdeményezéséhez. A rendezvény szorosan kapcsolódik a Budapest Film Zrt. Suli-Mozi elnevezésű, évek óta sikeresen működő programjához, melynek szintén az a küldetése, hogy a fiatalok értő, tudatos és nyitott filmbefogadókká váljanak.