Magyar díjazottak a Boszporusz filmfesztiválon

2021.11.03.
Rainer-Micsinyei Nórát A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL és Dietz Gusztávot a KÜLÖN FALKA című mozifilmben nyújtott alakításáért díjazták Isztambul nemzetközi filmfesztiválján a hétvégén. Mindkét alkotás a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült és jelenleg is műsoron van a hazai mozikban.

Grosan Cristina első mozifilmjében, A legjobb dolgokon bőgni kell-ben olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. A rendező a forgatókönyvet közösen jegyzi Rainer-Micsinyei Nórával, aki egyben a film főszereplője is, és a Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznő díját. A legjobb dolgokon bőgni kell a Laokoon Filmgroup gyártásában készült Stalter Judit producer vezetésével.  

Boszporusz Filmfesztivál - Kis Hajni (Fotó: BogaziciFF/Facebook)

A Külön falka egy szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szól, Kis Hajni első mozifilm rendezése. Az apát alakító Dietz Gusztáv egykori grappling-küzdősport világbajnok, a kislányt Horváth Zorka játssza és mindkettőjüknek a Külön falka volt az első mozifilmes kalandja. Dietz Gusztávot a legjobb színész díjával tüntette ki a Boszporusz Filmfesztivál zsűrije. A Külön falka magyar-szlovák koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, executive producere Petrányi Viktória.  

Boszporusz Filmfesztivál - Rainer-Micsinyei Nóra (Fotó: BogaziciFF/Facebook)

A 9. Boszporusz Filmfesztivált október utolsó hetében rendezték meg Isztambulban, a nemzetközi versenyprogramba mindössze tíz alkotás kapott meghívást, a díszvendégek közt volt Carlos Reygadas mexikói sztárrendező és az Oscar-díjas Danis Tanovic bosnyák forgatókönyvíró-rendező is. Rainer-Micsinyei Nóra személyesen vette át a trófeát, míg Dietz Gusztáv díját Kis Hajni rendező és Zachar Balázs producer vette át a záróceremónián.  

Bővebben: https://www.bogazicifilmfestivali.com/en  ///  https://www.facebook.com/BogaziciFF