Magyar diplomafilm a cannes-i fesztivál válogatásában

2021.06.16.
Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét meghívta a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

A 24 perces Fonica M-120 című alkotás Rudolf Olivér 2020-ban készült diplomafilmje. Főhőse Áron, egy 10 éves, magányos kisfiú, aki az anyjával él egy ócska szálló egyik szobájában. A felnőttek között téblábolva egy különös világot épít fel magának, aminek főbb szereplői az apja, egy dal és egy zenegép. Egy nap új vendég érkezik a szállóba és teljesen felforgatja Áron életét. A fiúnak döntenie kell, hová tartozik.  


„Egy kisfiú emlékfoszlányaiból felépülő világról, az ahhoz való ragaszkodásról és az első szerelemről szerettem volna filmet csinálni.” – nyilatkozta Rudolf Olivér.

A forgatókönyvet a rendező, Kocsányi András és Kungl Zsigmond közösen jegyzi, a főszerepet a 10 éves Kovács Kristóf amatőrszínész játssza, a további szerepekben Keresztes Tamás, Kunert Mici és Botos Éva látható. A Fonica M-120 operatőre Podányi Dániel volt.
Rudolf Olivér a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6x7 osztályának hallgatójaként végzett 2019-ben.  

Rudolf Olivér (Fotó: Ágoston Mirabella)

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos Cinéfondation programban, mely a cannes-i fesztivál úgynevezett „hivatalos válogatásának” a része, az elmúlt években többek közt Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja korai alkotásai szerepeltek.
A 2021-es Cinéfondation válogatásban szereplő 17 diplomafilmet 1835 nevezésből választották ki.  

Fonica M-120
(2020, 24 m, diplomafilm, SZFE)
Rendező: Rudolf Olivér
Főszereplők: Kovács Kristóf, Keresztes Tamás, Kunert Mici, Botos Éva
Írók: Rudolf Olivér, Kocsányi András, Kungl Zsigmond
Operatőr: Podányi Dániel
Vágó: Málnási Csizmadia Eszter
Zeneszerző: Babra zenekar  

Bővebben: https://www.festival-cannes.com/en/infos-communiques/communique/articles/the-jury-and-the-selection-for-short-films-and-the-cinefondation-2021