Magyar filmeket díjaztak Cottbus-ban, Milánóban és Arras-ban is

2022.11.14.

Fődíjat nyert az Olympic Spirit kategóriában Muhi András Pires EGY MINDENKIÉRT című dokufilmje Szilágyi Áron kardvívó bajnokról a 40. FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon Milánóban, az alkotás a FILMIO kínálatában megtekinthető. Bernáth Szilárd LARRY című első mozifilmje a cottbus-i fesztiválon duplázott: az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb elsőfilmje díjat is elnyerte. A Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült alkotás december elsejétől lesz látható a hazai mozikban. Szakonyi Noémi Veronika HAT HÉT címmel, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó mozifilmje a franciaországi Arras filmfesztiváljáról elhozta a legjobb rendező és a legjobb ifjúsági film trófeáját is.

„Rendkívül meggyőző felnövéstörténet, egyben a posztszocialista társadalom differenciált portréja, amelyben a társadalmi kirekesztés és erőszak minden klisén túlmutatóan látható, ugyanakkor a barátságot, az emberi vonzalmat és az ebből fakadó erőt és képességet is bemutatja, amely az egyént cselekvésre bírja. A főszereplő, Vilmányi Benett olyan meggyőzően játszik, hogy azt az illúziót kelti, mintha ő maga lenne Larry.” – indokolta a cottbus-i filmfesztivál szakmai zsűrije Bernáth Szilárd alkotásának díjazást. A hétvégén zárult 32. cottbus-i seregszemlén Bernáth Szilárd forgatókönyvíró-rendező személyesen vette át a díjakat.

Fotó: Bernáth Szilárd/Facebook

Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése, a Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film. A hazai mozikban december elsejétől a Mozinet forgalmazásában látható alkotás a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története, egy magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry néven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást. 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry operatőre Hartung Dávid volt, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi volt. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert FICTS (Fédération Internationale Cinéma Televison Sports) évről évre díjazza azokat a mozgókép alkotásokat, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik. Az idén 40. alkalommal megrendezett nemzetközi filmes esemény szakmai zsűrije vasárnap este 5 kontinens legjobb alkotásait díjazta a milánói Palazzo Lombardiában.

Fotó: Ficets

„Olyan filmet akartunk készíteni Áronnal, amely felér egy sportteljesítménnyel. Köszönöm a magyar vívó társadalomnak, a stábnak, és az összes támogatónknak, hogy velünk voltak ebben a maratoni vállalásban.” – nyilatkozta a rendező korábban. Szilágyi Áron három olimpiai arany után a karrierjéből még hiányzó egyéni világbajnoki címet is begyűjtötte idén, és most a felkészülését bemutató EGY MINDENKIÉRT című dokumentumfilm a sportfilmek VB-jét is megnyerte. A díjat Muhi András Pires személyesen vette át Milánóban.

Az EGY MINDENKIÉRT az ELF Pictures és a Bulb Cinema koprodukciójában készült 2016-2021 között, a Nemzeti Filmintézet, a Future FM, és a Generali támogatásával, a Strongaa-val és a Romis Mozival együttműködésben.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült EGY MINDENKIÉRT megtekinthető a FILMIO kínálatában, és eredeti zenéje, melyet Kalotás Csaba jegyez ÁRON címmel, hallgatható a Spotify-on.

Szakonyi Noémi Veronika HAT HÉT című mozifilmjét a franciaországi Arras nagy népszerűségnek örvendő fesztiválján díjazták a hétvégén. A nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó film megkapta a legjobb rendező díját és a legjobb ifjúsági film díját is.

Fotó: Hat hét/Facebook

A Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósult HAT HÉT az érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik. A jogszabály alapján mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, amely az örökbeadó és fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak.

A HAT HÉT főszerepét Román Katalin alakítja, aki nemrég Isztambulban a Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb alakítás díját. A megrázó filmet a nemzetközi közönség a szarajevói és a varsói fesztiválokon már láthatta, és ősszel elnyerte a miskolci CineFest nagydíját.

A HAT HÉT rendezőjének állandó alkotótársa Vincze Máté Artur, a film forgatókönyvet az alkotópáros Daoud Dániel forgatókönyvíróval közösen írta. A HAT HÉT producere Romwalter Judit, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Hargittai László és Vághy Anna, jelmeztervezője Szlávik Juli, zeneszerzője Sperling Andor, hangmestere Tőzsér Attila, látványtervezője Valcz Gábor.