Mától lehet pályázni a Filmalaphoz filmszakmai képzések támogatására

 
2016.06.21.
A nemrég meghirdetett Filmipari Képzési Program első lépéseként a Filmalap kiírta a filmszakmai képzési pályázatot, melynek célja a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása, valamint hosszútávon a hazai filmgyártás versenyképességének fokozása és a munkahelyteremtés.

Az egyedi pályázatok benyújtásának határideje július vége, az elbírálás folyamatos, a támogatás szelektív. A pályázatokat a Filmalap ezúttal 15 szakmai területről várja, köztük a legjelentősebb hiányszakmák – mint például a forgatási naplóvezető, a produkciós könyvelő, a storyboard rajzóló – oktatását biztosító intézményektől és szervezetektől.
Pályázni már létező vagy a közeljövőben indítandó képzéssel is lehet. A képzéseket sikeresen teljesítők számára a Filmalap tanúsítványt állít majd ki.

A hazai filmipar egyértelműen fellendülőben van, melyet nem csak az elmúlt évek filmes sikerei, hanem pénzügyi adatok is alátámasztanak. 2014-ben a hazai és nemzetközi produkciók gyártására hazánkban elköltött összeg meghaladta az 56 milliárd, 2015-pedig a 72 milliárd forintot. A Magyarországon a filmgyártásra fordított költések 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15%-át, ami kétszerese az európai átlagnak.

A Filmalap 5 éves működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történő egyeztetések alapján javasolta a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, mely a Filmipari Képzési Program forrása lesz. Az újítás értelmében minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-kával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez.
Az évi várhatóan 150-180 millió forint nagyságrendű összegből a Filmalap a már működő, filmes oktatással foglalkozó szervezetek korábban elindított vagy újonnan induló filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja. A jellemzően 1-1,5 éves kurzusok a piac és produkciók valós igényeit fogják kiszolgálni, a Filmalap pedig szakmai- és minőségi felügyeletet lát el a képzésekkel kapcsolatban. A Filmalap által támogatott képzések – annak kedvezőbb tandíjai miatt – széles kör számára elérhetőek lesznek, az első támogatott kurzusok már ebben az évben elindulhatnak.

A Filmipari Képzési Program következő lépéseként a Filmalap a gyártó cégekkel együttműködésben filmes gyakornoki programot indít.

Részletes információ a filmszakmai képzési pályázatról