Megmentőre várva - készül a KELJ FEL ÉS JÁRJ

2022.06.02.

Bogdan Dumitrache, Börcsök Olivér, Schneider Zoltán és Keszég László főszereplésével forog a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Kelj fel és járj című mozifilm, mely a fiától teljesen eltávolodott tűzoltó története, aki drámai események sorozatán át igyekszik újra közel kerülni saját fiához. Az apa-fiú történetet elmesélő, látványos, tűzoltós mentéseket is bemutató filmben lesz újra látható Cserhalmi György. Megérkeztek az első fotók a forgatásról.

A Kelj fel és járj főhőse védőangyalává válik azoknak, akik el akarják dobni maguktól az életet. Önzetlen segítségnyújtásáért azonban nem mindenki lelkesedik a városban. Köztük a fia sem, aki zugvideókat forgat a reményt vesztett emberekről.

 

-(c) Galgóczi Németh Kristóf}
Kelj fel és járj (Fotó: (c) Galgóczi Németh Kristóf)

A film harminc napon át forog olyan budapesti helyszíneken, amelyeket ritkán látni vásznon, többek között a Népszigeten, a csepeli hajókikötőben, a Magyar Rádió régi belvárosi épületében és a Szabadság híd tetején.

Fésős András rendező-forgatókönyvíró izgalmas hőstörténetbe ágyazva viszi vászonra a feleségét elvesztő ötvenes férfi, Félix Sándor és a tragédia után tőle elhidegült fia, Kristóf kapcsolatának alakulását.

 

-(c) Galgóczi Németh Kristóf}
Fésős András és Bogdan Dumitrache (Fotó: (c) Galgóczi Németh Kristóf)

A Kelj fel és járj korábban a Hartley-Merrill forgatókönyvírói versenyen második helyezést ért el, és a Berlinale koprodukciós fórumán is díjat kapott. A filmben a több mint száz életet megmentő tűzoltót Bogdan Dumitrache alakítja, akit a Spirál és a Berlinale Arany Medve-díjas Anyai szív című filmekből ismerhet leginkább a hazai közönség. Az öngyilkosokról készített videókkal szenvtelenül üzletelő fiát a fiatal Börcsök Olivér formálja meg, aki már játszott sorozatban (A Tanár), és filmben (Hét kis véletlen) is, illetve a Miskolci Nemzeti Színház tagjaként arat mostanában zajos színpadi sikereket.

Játszik még a filmben A Viszkis-ben látott Schneider Zoltán, aki ezúttal tűzoltó századosként lép kamerák elé és a Kincsem egyik antagonistája, Keresztes Tamás is, aki egy hajléktalant alakít. Mellettük Keszég László (Balra a nap nyugszik) féltékeny férjet, Hegedűs D. Géza dunai hajóskapitányt formál meg.

A napjainkban ritkán forgató Cserhalmi György is felbukkan rövid időre a filmben egy, a főhős szempontjából fontos figurát alakítva.

-(c) Galgóczi Németh Kristóf}
Börcsök Olivér (Fotó: (c) Galgóczi Németh Kristóf)

A Kelj fel és járj további szerepeiben pedig Takáts Andreával, aki a rendező első filmjének a főszereplője volt, továbbá Katona Péterrel, Kovács Lajossal (Woyzeck, Kontroll), Bánfalvi Eszterrel és Horváth Zorkával (Külön falka) találkozhatnak majd a nézők.

A Kelj fel és járj rendezője, a Balra a nap nyugszik című filmet, valamint számtalan rövid- és dokumentumfilmet, sorozatot és színházi produkciót is jegyző Fésős András, akinek az ötletéből született meg a film története is. A forgatókönyvön Maruszki Balázzsal közösen dolgozott. Az alkotás egyedi képi világáért a Kincsem, A Viszkis és a Toxikoma operatőre, Szatmári Péter felel, a látványtervezés Hujber Balázs (Liza, a rókatündér, Aranyélet, A Viszkis) érdeme, míg a jelmezek Szűcs Edit (Saul fia) munkáját dicsérik.

A film vezető producere Hutlassa Barnabás (Curtiz, A Viszkis, Kincsem).