Mozifilm premierek a FILMIO-n

2023.02.21.

Már online is nézhető a tavalyi év egyik legsikeresebb mozifilmje, a BLOKÁD, valamint a VESZÉLYES LEHET A FAGYI című kitűnő alkotás, a vetítőtermek után először mindkettő a FILMIO-n látható. Az Antall József politikai pályafutását feldolgozó Blokádban megelevenednek az 56-os események és a rendszerváltás Magyarországának első nagy krízise, míg Szilágyi Fanni romantikus drámája egy egypetéjű ikerpár történetét meséli el kettejük egymástól eltérő nézőpontjából Stork Natasa bravúros kettős főszereplésével.

2022 legnézettebb magyar filmdrámája volt a Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével készült Blokád című film, hiszen a jegypénztáraknál csak vígjátékok előzték meg. A Blokád alkotócsapata arra vállalkozott, hogy a rendszerváltozás utáni Magyarország első nagy politikai és gazdasági krízisén keresztül bemutassák az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát.

Antall József életútjának történelmi hátterét az 1956-os jelenetekben a szovjet elnyomás fojtogató légköre és a forradalom eseményei szolgáltatják, az 1990-es jelenetekben pedig a taxisblokád által kiváltott, az utcákon és a tárgyalóasztaloknál zajló káosz.

Tősér Ádám rendezése októberi mozibemutatóját követően hetekig a legnézettebb filmek között volt. A Blokád főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítja. A Blokád producere Lajos Tamás, forgatókönyvét Köbli Norbert írta, operatőre Nagy András volt.

-
Blokád

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Veszélyes lehet a fagyi egy egypetéjű ikerpárról szól, akik a külső hasonlóságok ellenére különböznek egymástól: Éva gazdag feleségként neveli kisfiát, míg a radiológus Adél munkájába menekül a magány elől. Mindketten elégedetlenek életükkel és irigylik a másik vélt boldogságát, mígnem egy nap belép az életükbe egy fiatalember, akinek hatására nem várt fordulat következik be a két nő egymással való kapcsolatában.

Szilágyi Fanni rendezésében mindkét főszereplőt Stork Natasa alakítja, aki a kettős szerep megformálásáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó kitüntetést a New York-i Filmhéten. A filmben Stork Natasa mellett Patkós Márton, Szabó Máté, Csikász Ágnes és Bódy Magdi látható. A Veszélyes lehet a fagyi producere Pataki Ági és Kenesei Edina, forgatókönyvírója Lányi Zsófi, operatőre Szilágyi Gábor volt.

 

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben, felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül.

Jelenleg már mintegy 600 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

FILMIO: https://filmio.hu