Nagyszeben forradalmi napjairól készül mozifilm

2022.02.09.
Román-magyar koprodukcióban, Tudor Giurgiu rendezésében a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül a SZEBEN ’89 című mozifilm a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom valós eseményei alapján.

Az 1989-es sorsdöntő eseményeket feldolgozó Szeben '89 címmel készülő koprodukció gyártására 123,6 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet.  

A Szeben '89 egy kevésbé ismert történetet elevenít fel az erőszakos polgári zavargások kaotikus napjairól, amelyek véres összetűzéshez vezettek a hadsereg és Ceaușescu elnyomó szervei, a Milícia és a Securitate (a román titkosrendőrség) között. A készülő film felidézi, amikor a gyilkosságokért felelősnek tartott „terroristák” hajszája során pánik és zűrzavar támad a városban. Senkiben nem szabad megbízni és bárkiből lehet ellenség.  

Revolutia Bucuresti 1989 (Fotó: Comunismul în România )

Tudor Giorgiu rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és több magyar filmben is részt vett már korábban koprodukcerként (Aglaja, Spirál). A Szeben '89 főbb szerepeiben Alex Calangiu, Ionut Caras, Leonid Doni, Nicu Mihoc és Cristi Popa mellett Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is látható lesz, operatőre Alexandru Sterian.  

A Libra Films (producer: Oana Giurgiu, Tudor Giugiu) és a Mythberg Films koprodukciójában, Berger József producer vezetésével készülő Szeben '89-ben kiváló magyar filmesek vesznek részt, vágója Lemhényi Réka, zenéjét Cári Tibor szerzi. A romániai forgatás februárban kezdődik, majd a vágás, a teljes hangi- és képi utómunka, a VFX, valamint a zeneszerzés is Magyarországon lesz.  

A Nemzeti Filmintézet fő törekvései között szerepel a nemzetközi koprodukciók ösztönzése és támogatása. 2020 januárja óta 15 nemzetközi koprodukcióban megvalósuló mozifilm kapott NFI támogatást, köztük a Mrs. Harris Goes to Paris (angol-magyar) Lesley Manville, Isabelle Huppert és Lucas Bravo főszereplésével, továbbá a Hétköznapi kudarcok (cseh-magyar-olasz-szlovák) Kerekes Vicával és A fekete pók (svájci-magyar) Gera Marinával és számos magyar filmes közreműködésével.  

Bővebben: https://nfi.hu/hu/palyazatok