Négy dokumentumfilm gyártását támogatja a Filmintézet

2021.11.30.
Dokumentumfilm készül a futballtörténelem egyik legizgalmasabb alakjáról, Siflis Gézáról, folytatódik a SZEMÜNK FÉNYÉ-ben megismert világtalan pár családja mindennapjainak bemutatása. A nagy sikerű Vadászati és Természeti Világkiállításról és jezsuita misszionáriusokról is film készül.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) mintegy 2 éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság novemberi ülésén négy dokumentumfilmnek szavazott meg gyártási támogatást.  

A szabadkai származású legendás focista, Siflis Géza ötszörös labdarúgó válogatott, majd a Ferencváros játékosának kalandos életéről és tragikus haláláról készít filmet Siflis Zoltán a Filmintézet 6,3 milliós támogatásával A kapus halála címen.  

Siflis Szabadkai Géza emléktábla

A látássérült Császár szülők gyermekéről, a 17 éves Fecóról Varga Ágota (Szemünk fénye, Szülei szeme) rendez dokumentumfilmet, ami 100 percben 18 év eseményeit öleli fel. A Szemük fénye a szülők élettörténetét követően, a hamarosan felnőtté cseperedő Fecóról szól, és 25 millió forintos támogatásból valósul meg.  

Az Egy a Természettel! című dokumentumfilm a 2021 őszén megrendezett Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítást dolgozza fel. A nagysikerű rendezvényt bemutató alkotást Gaszner Veronika készíti a Filmintézet 25 millió forintos támogatásával.  

Cséke Zsolt rendező-producer Menyhárth László és Czímmermann István jezsuita misszionáriusok életét és Afrikában végzett munkásságát mutatja be készülő dokumentumfilmjében. A Szabadság vára a Nemzeti Filmintézet 20 millió forintos támogatásával készül.  

Bővebben: https://nfi.hu/hu/tv-palyazatok