Ők nyerték az Inkubátor Pitch Fórumot

2016.12.14.
A Toldi moziban megrendezett teltházas Pitch Fórumon a program tíz döntõse személyesen mutathatta be filmterveit a szakmai közönségnek, valamint a rendezvény zsűrijének (Bánkúti Zsuzsanna és Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakembereknek, Divinyi Réka forgatókönyvírónak, Horváth Lili filmrendezőnek és Varró Attila filmteoretikusnak).

Bakony Alexa Egy fiú, Hartung Attila Senki nem megy sehova, Kárpáti György Mór Guerilla, valamint Visky Ábel Mesék a zárkából és Nagy Zoltán Impromtu címû filmterve kap gyártási támogatást a Filmalap Inkubátor Programjának keretében.


A zsűri döntése nyomán kap gyártási támogatást Bakony Alexa egy 16 évesen transznemûséget vállaló fiatalról szóló dokumentumfilm-terve, Hartung Attila felnövéstörténete és Kárpáti György Mórnak az 1848-as szabadságharc leverése után játszódó történelmi drámája is. A közönség szavazatai alapján részesülhet támogatásban Visky Ábel a történetmesélés erejérõl szóló kreatív dokumentumfilmje és Nagy Zoltán projektje, amely egy amatõr ifjúsági vonószenekar 18 éves fiú tagjáról szól, aki meg akarja védeni 13 éves társát az idõs karmester szexuális zaklatásától.


A Filmalap forgatókönyv-fejlesztésre hívta továbbá Csoma Sándor VHS címû filmtervét, amely egy kislány és apukája kapcsolatának története. Emma és édesapja Németországba indulnak, hogy amerikai filmeket hozzanak be VHS kazettán, mígnem összetalálkoznak az önmegvalósítás miatt családját hátrahagyó édesanyjával.

Divinyi Réka elmondta: a zsűri a filmterveket, a szerdai személyes prezentációkat, valamint a pályázók korábbi munkáit is figyelembe véve hozta meg döntését. Emellett igyekeztek azt is megítélni, hogy a projektekbõl születõ filmek késõbb mennyire lehetnek sikeresek a fesztiválokon és a mozikban.


"Komoly potenciál van ezekben a filmtervekben" - hangsúlyozta Divinyi Réka, aki megjegyezte azt is: az Inkubátor Program páratlan lehetõséget jelent a pályakezdõ filmeseknek.


A program forgatókönyv-fejlesztésre legfeljebb kétmillió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, animációs filmeknél 82 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió forintig nyújt támogatást. Az idei felhívásra 69 pályázat érkezett, ezek közül választotta ki a Filmalap szakmai zsűrije a tíz döntõs filmtervet, köztük Bernáth Szilárd, Szeiler Péter, Szilágyi Fanni és Varga Noémi projektjét is.